Hombre (1967)

HOMBRE (Originalni naziv)

akcija vestern

Bijelac koji je odrastao kao Apaš sukobi se sa banditima koji su napali poštansku kočiju

 
Režija: Martin Ritt
Scenarij: Elmore Leonard, Irving Ravetch
Uloge: Paul Newman, Fredric March, Richard Boone, Diane Cilento, Cameron Mitchell...

Filmografija

"Hombre" redatelja Martina Ritta jedan je od manje poznatih, ali svakako najuvjerljivijih revizionističkih naslova žanra. Akcijski zaplet i vestern elementi zapravo su dekor i danas aktualne priče o rasnim predrasudama i licemjerju kroz koje naslovni lik filma prolazi. Legendarni Paul Newman prepoznatljivo je i predvidljivo odličan kao Hombre, dok u ostalim ulogama gledamo Fredrica Marcha, Richarda Boonea i Diane Cilento.

Johna Russella (P. Newman), čiji je nadimak Hombre, odgojili su Apaši u Arizoni. Jednoga dana dozna da je naslijedio stambenu zgradu u obližnjem gradu. Odluči prodati je za krdo konja. Zbog toga mora otići u veći grad i putuje kočijom. Nakon izlaska iz grada on i suputnici su opljačkani, a zahvaljujući okretnom Russellu, uspiju izvući živu glavu i pobjeći s malo vode, novca i municije...

Hombre je napet i vrlo dobro režiran vestern s kraja šezdesetih, razdoblja kada ovaj žanr dolazi u fazu u kojoj se napuštaju neki klasični obrasci i ustaljena načela. Hombre je zoran primjer primjene novih tendencija unutar žanra i riječ je o vrlo dobrom filmu. Režirao ga je američki redatelj Martin Ritt, kojem je ovaj film sedma (i posljednja u nizu) suradnja sa slavnim glumcem Paulom Newmanom.


Komentari (0)

Foto