Neprilagođen (1979)

The Jerk (Originalni naziv)

komedija

Šašavi posvojeni propalica napušta svoju afroameričku obitelj i traži sreću diljem zemlje

 
Režija: Carl Reiner
Scenarij: Steve Martin, Carl Gottlieb
Uloge: Steve Martin, Bernadette Peters, Catlin Adams, Mabel King, Richard Ward

Filmografija

Jedna od komedija koje se u pravilu pojavljuju na listama najduhovitijih filmskih ostvarenja svih vremena, kultni naslov "Neprilagođen", redatelja Carla Reinera, svaku pohvalu koju dobije na svoj račun apsolutno zaslužuje. Osim što je doslovce pun urnebesnih sekvenci, ovaj je film u svoje vrijeme publici predstavio i zametke jednoga novog tipa komedije, vođenog glavnim likom upitnog mentalnog zdravlja, ali kojemu se autori nipošto ne izruguje. Štoviše, koriste ga kao sredstvo ukazivanja na licemjerje američkog društva, čineći to istovremeno uz zabavljanje i nasmijavanje.

Navin R. Johnson (Steve Martin), beskućnik i propalica, kao bijela beba je bio posvojen u afroameričku obitelj poljoprivrednika, iz koje se nije izdvajao samo bojom kože, nego i potpunim nedostatkom osjećaja za ritam. Jedne noći, na radiju čuje poletnu pjesmu Lawrencea Walka i njegove se noge spontano počinju gibati plesnim koracima. Vidjevši u svemu sudbinski znak, Navin odlučuje autostopom krenuti u St. Louis, odakle je pjesma emitirana. Naivan i pomalo glupav, Navin se u St. Louisu prvi put suočava sa stvarnim svijetom i galerijom različitih prevaranata i mudrijaša, no izgleda da je sreća ipak na njegovoj strani.

Naravno, sve nijanse neprilagođenosti koju apostrofira naslov filma fantastično je odglumio legendarni komičar Steve Martin. Iako mu je karijera bila bogata i raznolika, ovaj se film nesumnjivo nalazi u njenome kvalitativnom vrhu.


Komentari (0)

Foto