Dokaz života (2000)

PROOF OF LIFE (Originalni naziv)

akcija triler drama

Kad joj muža otmu gerilci, žena unamljuje stručnjaka za otmice kako bi ga spasio

 
Režija: Taylor Hackford
Scenarij: Tony Gilroy, William Prochnau
Uloge: Russell Crowe, Meg Ryan, David Caruso, David Morse, Pamela Reed, ...

Filmografija

"Dokaz života" rađen je kao klasični akcijski film u kojemu, uz dobar zaplet, igraju markantni Russell Crowe i simpatična Meg Ryan. Dvije privlačne zvijezde i međusobni emotivni odnos likova koje igraju daju filmu romantičnu dimenziju.

U Tecali, koja je poslije Kolumbije drugo najveće središte kokainskih bandi, za američku naftnu kompaniju radi inženjer Peter Bowman (D. Morse). Iako je voli, zaokupljen je poslom i zanemaruje sve osamljeniju i sve nesretniju ženu Alice (M. Ryan). Odlazeći na teren, njega i skupinu drugih ljudi otmu tobožnji revolucionari i otpadnici, koji otimaju bogate ljude ne iz političkih razloga nego isključivo zbog novca. Vjeruju da im je Peter Bowman posebno važan jer su otkrili da sudjeluje u izgradnji naftovoda koji bi trebao proći posred kokainskih polja. Terry Thorne (R. Crowe) profesionalni je pregovarač u otmicama, koji radi za vojno-obavještajnu agenciju. Poslovi ga vode po cijelom svijetu. Nakon uspješno obavljenog zadatka u Čečeniji, pozvan je u Tecalu. Agenciju je angažirala korporacija Qard za koju je Bowman radio. Međutim, na početku pregovora poduzeće se rasformiralo i više nitko nije želio snositi troškove. Na odlasku, Terry objašnjava razočaranoj Alice da im više ne može pomoći, no vrati se s aerodorma i dobrovoljno preuzme akciju...

Taylor Hackford gledateljima će ponajviše biti poznat po vrlo popularnom hitu iz osamdesetih "Oficir i džentlmen". Spretan u spajanju tematski staromodnih priča s modernim nazorima, Hackford je snimio još niz uspješnih filmova, među kojima i ekranizaciju romana Stephena Kinga 'Dolores Claiborne' te fantastični triler 'Đavolji odvjetnik' s Keanu Reevesom i Al Pacinom. Snimanje filma obilježila je burna veza Russella Crowea s Meg Ryan i opasne lokacije Ekvadora, izvor mnogobrojnih problema.

Izvrstan je i David Morse, kojega smo navikli gledati kao negativca. Četvero glumaca, Ryan, Crowe, David Caruso i Pamela Reed bili su nominirani za Blockbuster Entertainment Award 2000. godine.


Komentari (0)

Foto