Hotelske bebe (2003)

CASA DE LOS BABYS (Originalni naziv)

drama

Priča o šest Amerikanki koje putuju u Meksiko u nadi da će lakše posvojiti dijete

 
Režija: John Sayles
Scenarij: John Sayles
Uloge: Angelina Pelaez, Lizzie Curry Martinez, Vanessa Martinez, ...

Filmografija

Casa de los babys zanimljiva je niskobudžetna meksičko-američka psihološka drama o fenomenu "usvojiteljskoga turizma" koju je 2003. snimio svestrani filmaš John Sayles. Scenarist hollywoodskih block-bustera poput Piranhe, Jurrasic Parka IV ili Žene u crvenom, glumac (Piranha, Malcolm X...) i redatelj (Silver City, Lone Star...) okušao se ovdje kao nezavisni autor podjednako osjetljiv za društvene probleme kao i intimna previranja svojih junakinja...

Šest Amerikanki, Skipper (D. Hannah), Leslie (L. Taylor), Gayle (M. Steenburgen), Nan (M. Gay Harden) i Jennifer (M. Gyllenhaal), susreću se i upoznaju u hotelu jednoga meksičkoga ljetovališta gdje čekaju da im vlast odobri usvajanje djeteta iz obližnjega sirotišta. Vrijeme im protječe u nadmudrivanju s korumpiranom birokracijom, obilaženju doma za napuštenu djecu, šetnjama po slikovitoj okolici i međusobnome druženju. Na frustrirajući situaciju svaka reagira u skladu s vlastitim značajem i temperamentom. Neke od njih zanima isključivo što skoriji povratak kući sa žuđenim novim članom obitelji, neke se sprijateljuju sa srodnim dušama iz vlastitoga kruga, neke se bave same sobom, a neke uspostavljaju emocionalan dodir s lokalnim stanovništvom, a posebice sa ženama koje rade u hotelu i siromašnom djecom što, prepuštena sama sebi, lutaju ulicama.

Složen postupak usvajanja djece u Sjedinjenim Državama Amerike prisiljava mnoge žene na odlazak u neku od zemalja Južne Amerike gdje je procedura jednostavnija, a državni aparat korumpiraniji. Među nesretnim nerotkinjama ima "usvojiteljskih turistkinja" koje se ponašaju kao da su u velikome supermarketu u kojemu će najjednostavnije nabaviti jeftinu "robu", ali i onih koje uočavaju tragični apsurd situacije u kojoj ih opslužuju žene s problemima posve drugačijim od njihovih. Jer, npr. sobarice u njihovu hotelu ne pate zbog nedostatka djece već zbog nemogućnosti da nahrane brojno potomstvo što ih čeka kod kuće.

 


Komentari (0)

Foto