Romeo i Julija (1996)

WILLIAM SHAKESPEARE'S ROMEO JULIET (Originalni naziv)

drama romantika

Modernizirana verzija klasične priče o Romeu i Juliji

 
Režija: Baz Luhrmann
Scenarij: William Shakespeare, Craig Pearce
Uloge: Leonardo DiCaprio, Claire Danes, John Leguizamo, Harold Perrineau, ...

Filmografija

Skoro 400 godina nakon što je veliki W. Shakespeare napisao svoju vjerojatno najpoznatiju ljubavnu dramu te nakon brojnih dramskih, književnih i filmskih varijacija bezvremene priče o tragičnom kraju nesretnih ljubavnika, australski je redatelj B. Luhrmann sredinom devedesetih uspio snimiti jednu od najoriginalnijih i najboljih verzija. Iako je priču smjestio u moderan američki grad, Luhrmann je cijeli film izgradio oko originalnih Shakesperarovih dijaloga, koji u spoju s iznimno lucidnim vizualnim identitetom filma gledatelju i dan danas pružaju neusporedivo, ekstatično filmsko iskustvo.

Dva moćna porodična klana Verona Beacha, Montagueovi i Capuleti, žive u međusobnom neprijateljstvu. Mladi Romeo Montague (L. DiCaprio) na kostimiranoj zabavi Capuletovih zaljubi se u mladu Juliet Capulet (C. Danes), a dvoje mladih isprva ne shvaćaju da su pripadnici neprijateljskih porodica i da im je ljubav zabranjena te usprkos tome nastavljaju svoju čistu i nevinu ljubav. Međutim, Julietin bratić Tybalt (J. Leguizamo) bijesan je zbog toga. Ubije najboljeg Romeovog prijatelja Marcutia (H. Perrineau), a onda Romeo ubije njega. Jaz između dviju porodica veći je nego ikad...
Četiri godine nakon znatnog međunarodnog odjeka njegova debitantskog filma "Zabranjeni koraci" australski sineast Buzz Luhrmann (Moulin Rouge!) sjajno je iskoristio veliku priliku koju mu je pružio Warner Bros. i s novom, osuvremenjenom, vizualno vrlo dinamičnom verzijom Shakespeareova najpopularnijeg komada, začudno zadržavši izvornu shakesperaeovsku jezično-stilsku maniru te niz stihova izvornika, postigao velik uspjeh. Leonardo DiCaprio (Život ovog dječaka, Što izjeda Gilberta Grapea?, Brzi i mrtvi, Titanic, Čovjek sa željeznom maskom, Avijatičar) i Claire Danes (TV serija Moj takozvani život, Sati, Prodavačica, Obitelj Stone) jako su dobri u naslovnim ulogama, no najekspresivnije nastupe ostvarili su sjajni John Leguizamo (Carlitov način, Ljeto kad je ubijao Sam) kao Tybald i Harold Perrineau (Dim) kao Mercutio. Film je nominiran za Oscara za scenografiju, a bio je i u konkurenciji Berlinskog festivala, gdje je Leonardo DiCaprio osvojio Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca, dok je Buzzu Luhrmannu pripala Nagrada Alfred Bauer.

Komentari (3)

Foto