Wyatt Earp (1994)

WYATT EARP (Originalni naziv)

akcija avantura vestern

Legendi Divljeg zapada ništa nije važnije od obitelji i zakona

 
Režija: Lawrence Kasdan
Scenarij: Dan Gordon, Lawrence Kasdan
Uloge: Kevin Costner, Dennis Quaid, Gene Hackman, Michael Madsen, Bill Pullman, ...

Filmografija

Wyatt Earp je legenda Divljeg zapada, suprug, osvetnik, kradljivac i čovjek od zakona, rastrgan između svojih želja i obaveza prema obitelji, u dramatičnom i uzbudljivom trenutku američke povijesti.Film “Wyatt Earp” jedan je od brojnih filmova koji ekraniziraju jednu od najvećih legenda Divljega zapada, šerifa Wyatta Earpa, spomenimo samo “Moju dragu Klementinu” (1946), “Obračun kod O. K. Corrala” (1957) te “Tombstone” (1993).

Kada pravda i zakon još nisu kročili velikim neutabanim prostranstvima obećane zemlje.Mladom Wyattu Earpu (Kevin Costner) ništa nije važnije od obitelji. Pratimo turbulentne godine kada Earp napušta spokojan obiteljski život i upušta se u avanture Divljeg zapada, gdje vlada bezakonje, a pravda je nešto čemu se svi nadaju.
Gledamo Earpovo odrastanje od nevinog dječaka do mladog pustolova i neslomljivog pravednika te jednog od najvećih legendi Divljeg zapada. Earpova neupitna odanost obitelji i njihovim snovima donijet će svima trenutke sreće, ali i rezultirati velikom tragedijom. U epskoj priči o legendi Divljeg zapada, Kevin Costner tumači lik velikog Wyatta Earpa, Dennis Quaid je izvrsno upriličio Doca Hollidaya, a Gene Hackman je sjajan u ulozi Wyattovog oca.
Uz prije navedene velikane, potrebno je spomenuti i ogroman doprinos Isabelle Rossellini, Billa Pullmana, Michaela Madsana i Toma Sizemorea ovoj bezvremenskoj priči koju je režirao Lawrence Kasdan ('Tjelohranitelj', 'The big chill'), ujedno uz Kevina Costnera i producent filma. Za razliku od još jednog poznatog vesterna, 'Tombstone', s kojim se često uspoređuje, izvrstan 'Wyhatt Earp' se iscrpno usredotočuje i analizira karakter Wyhata Earpa, čovjeka sa svim njegovim prednostima i manama, opisuje njegov životni put te obiteljske tragedije koje su ga zadesile. Istovremeno, ne ulazeći u mitove, Kasdan, bez klišeja, vjerodostojno i detaljno istražuje legendarne obračune po kojima je Divlji zapad poznat, poput onog kod O.K. Corrala.

Komentari (0)

Foto