Istina o Jane (2000)

THE TRUTH ABOUT JANE (Originalni naziv)

drama obiteljski

Priča o petnaestogodišnjakinji koja se suočava sa (samo)priznanjem svoje homoseksualnosti

 
Režija: Lee Rose
Scenarij: Lee Rose
Uloge: Stockard Channing, Ellen Muth, Kelly Rowan, Jenny O'Hara, RuPaul Charles, ...

Filmografija

Film se usredotočuje na otkrivanje homoseksualnih osoba i psihosocijalne posljedice tog čina, dok mu je kuriozitet da o svemu govori iz kuta jedne maloljetnice. Nju je odglumila devetnaestogodišnja E. Muth (Dolores Claiborne, The Young Girl and the Monsoon) sjajno utjelovivši djevojku koja se u ranoj mladosti nosi s izazovom vlastite različitosti od usputnih uvreda vršnjaka preko hipokrizije do traumatičnog priznanja roditeljima.

Petnaestogodišnja Jane (E. Muth) upravo kreće u srednju školu, a iza nje je predivno djetinjstvo koje je provela uz svoje brižne roditelje Janice (S. Channing) i Roberta (J. Naughton) te mlađeg brata Brada (K. Clark).

Prvi dan u školi dočeka ju nova profesorica književnosti prof. Lynn Walcott (K. Rowan) i novo društvo među kojima je i učenica Taylor (A. Lagano). Jane se vrlo brzo sprijatelji s dražesnom Taylor, ali kako vrijeme odmiče sve je jasnije da se između njih dvije rađa ljubav. Postavši svjesna svoje seksualnosti, Jane se iznenada nađe u situaciji da svojim roditeljima mora priznati da je lezbijka, poglavito kada glasine o tome dođu do uznemirene Janice...

Otkrivanje vlastite seksualnosti u tinejdžerskoj dobi jedan je od najkompleksnijih trenutaka čovjekovog odrastanja. Ako uz to mlada osoba otkrije da je privlači isti spol, cijeli proces zbog česte društvene stigmatizacije postane prava trauma. O tome govori ova američka TV drama koja je zbog svoje teme privukla veliku pozornost gledatelja u SAD-u. Redateljica i scenaristica filma Lee Rose (Jack, The Color of Courage) dobila je vrlo dobre ocjene za ovaj svoj film koji iz perspektive petnaestogodišnjakinje analizira sve aspekte (samo)priznanja homoseksualnosti.

U filmu je najvažniji odnos Jane i njezine majke Janice kojoj nije nimalo lako shvatiti i prihvatiti da joj je kći lezbijka. Stoga film najviše plijeni svojom iznijansiranom karakterizacijom i odnosima među različitim likovima pri čemu niti jedan odnos nije jednosmjeran. Uz E. Muth svakako treba istaknuti i izvrsnu S. Channing u ulozi majke. Svestrana glumica koja se u svojoj karijeri može pohvaliti uspjesima na filmu (nominacija za Oscara za dramu Six Degrees of Separation), televiziji (Emmy za seriju Zapadno krilo) i kazalištu (Tony za predstavu A Day in the Death of Joe Egg), ovdje minuciozno tumači tradicionalno odgojenu ženu koja malo-pomalo širi svoje društvene nazore.

U tom smislu film govori o američkoj udruzi PFLAG (Parents and Friends/families of Lesbian and Gay people) koja okuplja ljude bliske homoseksualnim osobama kako bi promicala snošljivost i društvenu podršku. U ostalim su ulogama K. Rowan, poznata iz serije O.C., zatim A. Lagano (Raspberry Heaven), te J. Naughton (serija Planet majmuna). Emotivan, uvjerljiv, beskompromisan, ali i duhovit, film je dobio nominaciju Američke udruge glumaca za nastup Stockard Channing, kao i nominaciju Američke udruge scenarista za tekst Lee Rose. Redateljica je na odjavnoj špici film posvetila svim ljudima koji vole drukčije.


Komentari (0)

Foto