Neposredna opasnost (1994)

CLEAR AND PRESENT DANGER (Originalni naziv)

akcija triler drama

Treća u nizu filmskih adaptacija špijunskih romana Toma Clancyja s Harrisonom Fordom

 
Režija: Phillip Noyce
Scenarij: Tom Clancy, Donald Stewart
Uloge: Harrison Ford, Willem Dafoe, Anne Archer, Joaquim de Almeida, Henry Czerny

Filmografija

Izvrstan politički akcijski triler, treći u nizu filmskih adaptacije romana Toma Clancyja, autora lika vrhunskog agenta Jacka Ryana, američkog odgovora na britanskog agenta 007.

Istraga ubojstva agenta CIA, Jacka Ryana (Harrison Ford) odvodi ravno u rat američke vlade i kolumbijskog kartela. Može li agent CIA-e u nečistim poslovima, iza kojih stoji i sam predsjednik, sačuvati živu glavu?! Jack Ryan se vratio, a ovaj puta loši momci su u samoj vladi. Kada admiral James Greer (James Earl Jones) oboli od zloćudne bolesti, Ryan preuzme njegovo mjesto u CIA-u.

Još se nije ni snašao, a već se našao u ozbiljnoj situaciji. Naime, ubijen je jedan od najboljih predsjednikovih prijatelja, a pobijena je i cijela njegova obitelj na spavanju. Ryan preuzima slučaj, no on ne zna da je CIA već poslao tajnog operativca (Willem Dafoe) da vodi ilegalnu paravojnu jedinicu u Kolumbiji protiv protiv tamošnjih dilera droge.

Situacija se dodatno zakomplicira kada njegov tim upadne u zamku i izgubi jednog svog agenta. Ryan mora riskirati, na kocku stavlja ne samo svoju karijeru nego i život kako bi došao do istine.

Nakon velikog uspjeha "Patriotskih igara", Phillip Noyce se ponovno udružuje s Harrisonom Fordom i oživlja lik Jacka Ryana, koji se ovoga puta upleće u rat s kolumbijskim kartelom i aferu koja se proteže do samog vrha američke vlasti. I ovoga puta film je snimljen prema romanu Toma Clancyja, koji je uvjerljivo prenesen na veliki ekran. Priča i scenarij iznimno su upečatljivi, spletke koje povezuju moćnike čine se kao da bi mogle biti istinite, što dodatno daje snagu cijelom filmu. "Neposredna opasnost" je film političke intrige, triler s akcijskim scenama kojih se ne bi postidio niti sam Rambo, a nevjerojatni niz imena s A-liste holivudskog glumišta samo mu je dodatno pomogao da postane veliki blockbuster sredine 90-tih.

Film je dobio nagradu ASCAP 1995. godine, a iste godine nominiran je za Oscara u dvije kategorije. Harrison Ford je osvojio nagardu Blockbuster Entertainment.


Komentari (3)

Foto