Ja volim Huckabees (2004)

I LOVE HUCKABEES (Originalni naziv)

komedija

Neurotičnom aktivistu za očuvanje okoliša par detektiva nastoji vratiti red u život

 
Režija: David O. Russell
Scenarij: David O. Russell, Jeff Baena
Uloge: Dustin Hoffman, Isabelle Huppert, Jude Law, Jason Schwartzman, Lily Tomlin...

Filmografija

Nakon što je tijekom 1990-ih privukao pozornost komedijama specifičnog tipa humora Spanking the Monkey i Flirting with Disaster, američki redatelj i scenarist David O. Russell realizirao je 1999. visokobudžetni hollywoodski projekt Tri kralja pri čemu se ipak nije odrekao autorske prepoznatljivosti. Njoj se u punoj mjeri vratio pet godina kasnije u humornoj drami I ♥ Huckabees koja već u naslovu ustrajava na odbacivanju kompromisa.

Albert Markovski (J. Schwartzman) gorljivi je borac za očuvanje okoliša kojemu se u posljednje vrijeme događaju čudne stvari. Najčudniju među njima predstavljaju uzastopni susreti s nepoznatim afričkim mladićem. Albert stoga odluči angažirati dvoje egzistencijalističkih detektiva, supružnike Vivian (L. Tomlin) i Bernarda (D. Hoffman), kako bi otkrili jesu li ti susreti slučajnost ili ne. Vivian i Bernard imaju pak posebne metode rada koje uključuju svakodnevno praćenje klijenta. To će ih dovesti do Albertova potencijalna poslovnog partnera Brada Standa (J. Law) iz trgovačkog lanca Huckabees koji želi popraviti imidž tvrtke angažirajući mlada ekološkog aktivista čiji je novi suborac u zaštiti prirode podjednako energični vatrogasac Tommy (M. Wahlberg)...

Russell je uz debitanta Jeffa Baenu sam napisao scenarij, dok se priča vrti oko neurotičnog aktivista za očuvanje okoliša Alberta kojemu par tzv. egzistencijalističkih detektiva pokušava uspostaviti red u privatnom životu. Njihovi pokušaji samo će iskomplicirati Albertovu kaotičnu svakodnevicu što će redatelju poslužiti za nizanje apsurdnih situacija popraćenih najrazličitijim scenskim vinjetama. Film je, dakle, spoj klasičnog zapleta o pojedincu (pre)opterećenom vlastitim nesnalaženjem u nesklonoj okolini i redateljevih originalnih zamisli kako to nesnalaženje i pokušaje njegovog rješavanja učiniti što iskričavijim, zabavnijim i lucidnijim. Iako se u filmu mogu uočiti utjecaji Roberta Altmana, Stevena Soderbergha i Spikea Jonzeja, David O. Russell razvija svoj stil i pristup likovima u čemu mu je u znatnoj mjeri pomogla izvrsna glumačka ekipa.

Na čelu joj je mladi Jason Schwartzman (Rushmore, Shopgirl) koji zrelo i uvjerljivo tumači rastrzanog Alberta iako mu nije bilo lako istaknuti se među znatno iskusnijim i poznatijim kolegicama i kolegama. To su dvostruki oskarovac Dustin Hoffman (Kramer protiv Kramera, Kišni čovjek) i popularna komičarka Lily Tomlin (Nashville, The Lily Tomlin Special) koji tumače detektivski par Bernarda i Vivian, zatim francuska zvijezda Isabelle Huppert (Pijanistica, Violette Nozière) kao Caterine, Jude Law (Talentirani gospodin Ripley, Studengora) u ulozi Brada, Naomi Watts (21 gram, King Kong) kao Dawn te bivši reper i ove godine nominiran za Oscara Mark Wahlberg (Pokojni, Oluja svih oluja) koji je s redateljem surađivao i na filmu Tri kralja. Wahlberg je za ulogu Albertova prijatelja Tommyja nominiran za nagradu Zlatni satelit, a među ostalim glumačkim imenima svakako treba istaknuti i Hitchcockovu muzu Tippi Hedren (Ptice, Marnie), kao i majku glavnog glumca Jasona Schwartzmana Taliju Shire, inače sestru redatelja Francisa Forda Coppole. Dopadljivo odglumljen te dosljedan u prožimanju apsurda, humora i satire, film I ♥ Huckabees svakako zaslužuje posebno mjesto u dosadašnjoj karijeri darovitoga Davida O. Russella.


Komentari (0)

Foto