Dudley je zakon (1999)

Dudley do-right (Originalni naziv)

komedija obiteljski romantika

Dudley, ne pretjerano pametni konjički policajac mora se obračunati s kriminalcem

 
Režija: Hugh Wilson
Scenarij: Hugh Wilson, Jay Ward
Uloge: Brendan Fraser, Sarah Jessica Parker, Alfred Molina, Eric Idle, ...

Filmografija

Kao djeca maštali su što žele postati kad odrastu,što im se na njihovo velikozadovoljstvo i ostvarilo.Nekadašnje prepirke iz djetinjstva pretvorile su se u ljutno neprijateljstvo. Dudley se kao kanadski policajac mora obračunati sa prijateljom iz djetinjstva Snidleyem koji je postao kriminalac.

Umjesto da se kao i ostala djeca igraju u pijesku, Dudley, Snidely i djevojčica Nell sanjaju o tome što će biti kad odrastu. Dudley želi postati hrabri kanadski konjički policajac, Snidely najpakosniji zočinac na svijetu, a Nell fatalna djevojka za čiju će se naklonost svi boriti.

Na njihovo neizmjerno zadovoljstvo snovi im se ostvare. U međuvremenu prepirke iz dječačkih dana pretvorile su se u ljuto neprijateljstvo. Dudley, ne pretjerano pametni konjički policajac, zna da se mora ozbiljno obračunati s kriminalcem Snidelyjem.

Snidely, s druge strane, pokušava preuzeti vlast u Dudleyevu gradiću, a što je još gore, počeo se udvarati i lijepoj Nell u koju je Dudley do ušiju zaljubljen. Shvativši da mu Dudley stoji na putu, Snidely povuče svoj najpodliji potez i pobrine se da Dudley ostane bez svog posla.

Iako su u Hrvatskoj mnogo poznatiji crtani filmovi iz radionice Hanne i Barbere (Obitelj Kremenko) ili pak studija Warner Bros. (Zekoslav Mrkva), u očima američke publike ime Jaya Warda jednako je važno. U njegovoj su produkciji nastali crtani serijali Rocky & Bullwinkle, George of the Jungle i Dudley Do-Right. U filmskoj adaptaciji animiranih dogodovština nespretnog kanadskog policajca Dudleya Do-Righta, redatelj i scenarist Hugh Wilson (Policijska akademija, Blast from the Past) potrudio se zadržati odlike crtanog originala te kombiniranjem šarolikih vizuala i slojevitog humora, usmjerenog ponekad mlađim, a ponekad starijim gledateljima, ostvariti uspješan transfer iz animiranog u igrani medij. B. Fraser (Mumija) izvrsno je dočarao konjičkog policajca čijoj je odlučnosti ravna tek njegova nesposobnost, a slavni A. Molina (Frida, Spiderman 2) besprijekorno je odigrao pakosnog Snidelyja Whiplasha. Valja istaknuti i S. J. Parker (serijal Seks i grad) u ulozi prevrtljivice Nell.


Komentari (0)

Foto