Kad trube utihnu (1998)

WHEN TRUMPETS FADE (Originalni naziv)

drama ratni

Manning (R. Eldard) je zajedno sa svojim suborcima suočen sa svakodnevnim paklom rata

 
Režija: John Irvin
Scenarij: W. W. Vought
Uloge: Ron Eldard, Zak Orth, Frank Whaley, Dylan Bruno, Martin Donovan, ...

Filmografija

"Kad trube utihnu" je američka televizijska ratna drama u režiji Johna Irvina, britanskoga montažera i dokumentarista iz sedamdesetih.Ovaj filmaš znalački je iskoristio proračun kojim je raspolagao te napravio gledljivu, mjestimično potresnu i uzbudljivu kombinaciju realistične komorne psihološke drame i akcijskoga ratnog spektakla o jednoj od najkrvavijih bitaka II. svjetskoga rata.

U teškim borbama koje Saveznici potkraj 1944. vode protiv Nijemaca u Ardenima, vojnik Manning (R. Eldard) ostaje jedini preživjeli iz svojega voda. Njegovo očekivanje da će mu pakao kroz koji je prošao osigurati povratak kući u Ameriku, izjalovljuje se.

Suočen s manjkom iskusnih dočasnika koji bi mogli nove vojnike povesti u daljnje bitke, satnik Pritchett (M. Donovan) odluči ga unaprijediti u vodnika i poslati natrag na bojišnicu.

Mladić kreće s dodijeljenom skupinom u vatru i očajničkim prodorom iza neprijateljskih crta omogućava osvajanje mosta koji znači spas mnogih života suboraca i daljnje napredovanje prema Berlinu.

 


Komentari (0)

Foto