Devet života (2005)

Nine Lives (Originalni naziv)

drama

Devet različitih priča o životnim i ljubavnim problemima devet senzibilnih žena

 
Režija: Rodrigo García
Scenarij: Rodrigo García
Uloge: Robin Wright Penn, Jason Isaacs, Sydney Tamiia Poitier, Lisa Gay Hamilton, ...

Filmografija

Redatelj Rodrigo García nam predstavlja ovaj pogled na devet različitih likova koji se nalaze na emotivnom raskrižju. Riječ je o emotivnoj, atmosferičnoj, sugestivno režiranoj, mozaičnoj i dramaturški epizodno strukturiranoj cjelini o dijelom međusobno povezanim i mahom neveselim sudbinama devet senzibilnih žena koje nemaju sreće u životu i ljubavi.

Dok čisti hodnik okružnog zatvora u Los Angelesu, senzibilna Hispanoamerikanka Sandra (E. Carrillo) željno iščekuje skori posjet svoje kćeri tinejdžerice. Zamjenik šerifa Ron (M. Sandoval) Sandri nudi pomoć u obliku pisma koje bi mogao poslati sucu. Međutim, Sandra ne zna da njezin susret s kćeri neće proći onako kako bi željela. U visokom stupnju trudnoće obilazeći police u trgovini emotivna Diana (R. Wright Penn) iznenada ugleda naočitog vršnjaka Damiana (J. Isaacs), kojeg odavno nije srela. Tijekom razgovora Diana će otkriti da je i on u braku, da ne može imati djece, ali i da još uvijek misli na nju.
Kad u njezinoj kući posjeti mladu Vanessu (S. T. Poitier), očajna Holly (L. Gay Hamilton) zatraži da se smjesta nađe s Tedom, s kojim je donedavno bila u vezi, a koji ju je grubo napustio. Nakon što Ted uskoro stigne, pokaže se da je to zapravo Ron, zamjenik šerifa. Dok s mužem Martinom (S. Dillane) stiže u posjet njihovim starim prijateljima Damianu i Lisi (M. Parker), koji su upravo uselili u novi stan, osjetljiva Sonia (H. Hunter) ni ne sluti da će se isprva ugodna večer ubrzo pretvoriti u pravu katastrofu. Naime, Sonia bi žarko željela roditi dijete, za što egoist Martin ne želi ni čuti, a ne znaju da Damian i Lisa ne mogu imati djece. Mladoj Samanthi (A. Seyfried) izuzetno teško pada činjenica što je njezin voljeni otac Larry (I. McShane) zbog teške bolesti vezan za invalidska kolica, te što ovisi o kćeri i supruzi Ruth (S. Spacek). No Samantha i Larry ne znaju da Ruth, željna malo nježnosti i pažnje, ima ljubavnika Henryja (A. Quinn) s kojima se sastaje u nedalekom motelu....
Realizirana pod paskom izvršnog producenta Alejandra Gonzáleza Inárritua (Pasja ljubav, 21 gram), glasovitog meksičkog filmaša koji je 2007. za remek-djelo Babel nominiran za Oscara u kategorijama najboljeg filma i režije, izvrsna i snažno feministički intonirana egzistencijalna drama scenarista i redatelja Rodriga Garcije (Na prvi pogled, Ten Tiny Love Stories, Očevi i sinovi, Put It in a Book, serije Obitelj Soprano, Cirkus, Dva metra pod zemljom) zasluženo je nagrađena na prestižnim filmskim festivalima u Bogoti i Locarnu.
Naslanjajući se na poetiku "kratkih rezova" iz proze Raymonda Carvera i istoimenog filma Roberta Altmana, što je dijelom činio i u svojim prethodnim ostvarenjima, autor Rodrigo Garcia, sin glasovitog književnika Gabriela Garcije Márqueza (Sto godina samoće, Pukovniku nema tko da piše, Ljubav u doba kolere), kreira često dojmljiv kolaž snažnih ženskih priča obilježenih tugom i sjetom, te u samoj završnici i notom fantastike. Pritom Garcia učinkovito demonstrira i izvedbeno i oblikovno majstorstvo, jer je svih devet priča realizirano u samo jednom kadru, što je tehnički zahtjevan posao.
U radu se opravdano oslanja i na sigurne interpretacije zvučne glumačke postave među kojom se izdvajaju sjajne oskarovke Holly Hunter (TV mreža, Glasovir, Tvrtka, Imitator, Živjeti na sav glas) i Sissy Spacek (Carrie, Pustara, Rudareva kći, Nestali, U zamci, Prava priča), kao i pet puta za Oscara nominirana Glenn Close (Svijet prema Garpu, Velika jeza, Prirodno obdaren, Kobna privlačnost, Opasne veze, 101 dalmatinac). Uz izvrsnu Robin Wright Penn, njihove su partnerice mlada i darovita Dakota Fanning, poznata Lisa Gay Hamilton i cijenjena Amy Brenneman. Također, među njihovim glumačkim partnerima valja izdvojiti odličnog karakternog glumca Joea Mantegnu, pouzdanog Iana McShanea i karizmatičnog Williama Fichtnera. Dojmljivu filmsku fotografiju potpisuje hvaljeni Xavier Pérez Grobet, a glazbu Ed Shearmur.

Komentari (0)

Foto