Osveta (1990)

REVENGE (Originalni naziv)

akcija triler drama

Dvoje ljubavnika spremni su riskirati sve što imaju kako bi ostali zajedno

 
Režija: Tony Scott
Scenarij: Jim Harrison
Uloge: Kevin Costner, Anthony Quinn, Madeleine Stowe, Miguel Ferrer, Tomas Milian

Filmografija

Iako u vrijeme kada je snimljen, na samom početku devedesetih godina prošlog stoljeća, film nije ostvario značajniji uspjeh na kino blagajnama, kao ni pohvalne kritike, triler "Osveta" danas se čini kao pravi mali izgubljeni dragulj svoga žanra. Redatelj Tony Scott kasnije će snimati i još bolje filmove, ali "Osveta" doista zaslužuje stajati u samom vrhu njegove zavidne karijere.

Michael Jay Cochran (K. Costner) punih je dvanaest godina bio časnik američke ratne mornarice. Odlučivši se povući, krene u potragu za Meksikancem Mendezom (A. Quinn), nekadašnjim kolegom koji bi mu možda pomogao da osmisli svoj novi život. I uistinu, Mendez, imućan i utjecajan čovjek, koji ima prste i u lokalnoj mafiji, pozove ga na svoje imanje u Meksiko. Cochran na njemu upozna Miryeu (M. Stowe), Mendezovu ženu, koja je mlada i privlačna. Među njima se razvije strastvena veza kakvu nisu mogli ni zamisliti, no pitanje je koliko će to trajati. Naime, Mendez je izuzetno moćan, osvetljiv, a i posesivan čovjek koji ne preže ni od čega, ako se radi o nečemu što posjeduje…

"Osveta" redatelja Tonyja Scotta (Top Gun, Prava romansa), brata također slavnoga Ridleyja Scotta, vrlo je solidno ostvarenje koje kroz tešku priču o tajnoj ljubavnoj vezi pokazuje strahote meksičkog mafijaškog miljea te progovara o ljubomori i osveti kao pogubno jakim motivima za uništavanje života. Vrlo atraktivan, sjajnih glumačkih ostvarenja (glavne uloge tumače izvrsni K. Costner kao mornarički časnik koji je sve u stanju učiniti da spasi ženu koju voli, A. Quinn kao zločinac koji ne preže ni pred čim te M. Stowe kao njegova tragična žrtva) te vješto uklopljenih kriminalističkih, čak nasilnih prizora s onim ljubavnim, čine ovaj film vrijednim gledanja. Iako nije osobito dobro prošao u kinima, a kod kritike je naišao na podijeljena mišljenja, film "Osveta" uspjelo je ostvarenje koje je vrijedno svake pažnje.


Komentari (4)

Foto