Rođenje (2004)

Birth (Originalni naziv)

drama romantika fantastika

Udovica upoznaje desetogodišnjaka koji tvrdi da je reinkarnacija njezinog pokojnog supruga

 
Režija: Jonathan Glazer
Scenarij: Milo Addica, Jean-Claude Carriere
Uloge: Nicole Kidman, Cameron Bright, Danny Huston, Lauren Bacall, Arliss Howard...

Filmografija

O filmu "Rođenje" najviše se govorilo u kontekstu provokativnosti prizora u kojem glavna glumica sjedi gola u kadi s desetogodišnjim dječakom. Doda li se tomu da je riječ o oskarovki Nicole Kidman (Sati, Studengora), film je i prije premijere mogao računati na veliko zanimanje javnosti. Priča je itekako intrigantna s obzirom da je u njezinom središtu odnos između mlade udovice i dječaka koji tvrdi da je reinkarnacija njezina pokojnog supruga.

Kao veoma mlada Anna (N. Kidman) je ostala bez supruga koji je preminuo u newyorškom parku. Teško se noseći s gubitkom voljene osobe, Anna nakon punog desetljeća tugovanja ipak odluči krenuti dalje nakon što se pristane udati za dugogodišnjeg udvarača Josepha (D. Huston). Zbog Annine su odluke osobito sretne njezina sestra Laura (A. Elliott), najbolja prijateljica Clara (A. Heche) i majka Eleanor (L. Bacall) na čiju proslavu rođendana stigne neobični gost. To je desetogodišnji dječak Sean (C. Bright) koji Annu počne uvjeravati da je reinkarnacija njezina preminulog supruga. Isprva ne pridajući nikakvu pažnju njegovim riječima, Annu malo-pomalo počnu uznemiravati dječakova upozorenja da se ne udaje za Josepha. I dok njezina okolina dječaka smatra čudakom, Anna je sve uvjerenija da je Sean uistinu njezin pokojni suprug, osobito kada joj mališan počne otkrivati detalje iz njihova zajedničkog života...

Ovu je psihološku dramu režirao Britanac Jonathan Glazer koji je svojim prvijencem "Posljednja pljačka" stekao visoke ocjene, a poznat je kao redatelj videospotova (Blur, Radiohead). Scenarij je napisao s francuskim oskarovcem Jean-Claudeom Carrièreom, najpoznatijim po suradnji s redateljem Luisom Buñuelom (Diskretni šarm buržoazije, Taj mračni predmet želja), i Milom Addicom, scenaristom drame "Bal čudovišta". Njih su se trojica odlučila za spoj drame i trilera s elementima fantastike fokusirajući se na dvoje protagonista.

Uz N. Kidman najdojmljiviji nastup ostvario je mladi kanadski glumac C. Bright. U ostalim su ulogama D. Huston (Brižni vrtlar, The Aviator), A. Heche (Predsjedničke laži, Šest dana sedam noći) te legendarna hollywoodska glumica L. Bacall (Otok Largo, Ogledalo ima dva lica) koja je s N. Kidman nastupila i godinu dana ranije u filmu "Dogville". Proslavljenu autorsku ekipu čine još i skladatelj Alexandre Desplat (Kraljica, Neobična priča o Benjaminu Buttonu) te snimatelj Harris Savides (Američki gangster, Milk). "Rođenje" je 2004. prikazano u službenoj konkurenciji Festivala filmske umjetnosti u Veneciji, dok su glavni glumac i glumica nominirani za strukovne nagrade: Nicole Kidman za Zlatni globus, a Cameron Bright za Young Artist Award.


Komentari (0)

Foto