Heroji iz mašte (2004)

IMAGINARY HEROES (Originalni naziv)

komedija drama

Film režisera i uglednog scenarista Dana Harrisa o rasapu disfunkcionalne obitelji

 
Režija: Dan Harris
Scenarij: Dan Harris
Uloge: Sigourney Weaver, Emile Hirsch, Jeff Daniels, Michelle Williams, Kip Pardue

Filmografija

Film je s uspjehom prikazan na više značajnih svjetskih festivala (Toronto) te osvojio posebno priznanje za izvrsnost američkih kritičara za 2004. godinu.

Matt (K. Pardue) je školska plivačka zvijezda i naizgled najstabilniji član obitelji Travis. Njegovo iznenadno samoubojstvo razotkriva pustoš koja se skrivala iza blistave fasade. Ben (J. Daniels), otac, ni nakon tragedije ne uspijeva uspostaviti odnos sa svojima najbližima i tone sve dublje u samosažaljenje zbog promašenoga života. Sandy (S. Weaver), majka, nastavlja gospodariti praznom kućom u oblaku dima bezbrojnih jointa. Tim (E. Hirsch), mlađi brat, pokušava sastaviti stvarnost rasutu u gomilu krhotina. Još jedan američki san je zauvijek pokopan pod ruševinama...

"Heroji iz mašte", američka drama o rasapu disfunkcionalne obitelji, debitantski je redateljski rad uglednoga scenarista Dana Harrisa (X Man 2, Loganov bijeg, Povratak Supermana). Riječ je o autorovu obračunu s fenomenom tzv. američkoga sna koji se poslije newyorškog 11. studenog definitivno pretvorio u fikciju. Komorna obiteljska drama metafora je implozije suvremenoga društva od čijih je vrijednosti ostao samo sjajan celofan. Harris je dokazano vješt scenarist, a po svemu sudeći i sasvim solidan redatelj, koji uspješno miješa tragični patos i smijeh kroz suze, nemilosrdno razotkrivajući tamne strane svjetskih gospodara.

Glavninu posla je obavio dobrom suradnjom sa sjajnim glumačkim sastavom predvođenim s uobičajeno uvjerljivom Sigourney Weaver (Gorile u magli) i njezinim prvim partnerom, u nas popularnim televizijskim glumcem Emileom Hirschom (Sabrina, Treći kamenčić od sunca, Newyorški plavci, Hitna služba).


Komentari (1)

Foto