Domovina (1994)

FATHERLAND (Originalni naziv)

triler drama fantastika

1964. godine Nijemci, pobjednici II svjetskog rata željeznom rukom vladaju Europom

 
Režija: Christopher Menaul
Scenarij: Stanley Weiser, Ron Hutchinson
Uloge: Rutger Hauer, Miranda Richardson, Rory Jennings, Peter Vaughn, ...

Filmografija

Ugledni američki filmaš Mike Nichols (Tko se boji Virginije Woolf?, Diplomac, Closer), porijeklom berlinski Židov ruskih korijena, otkupio je filmska prava za adaptaciju intrigantnog romana Roberta Harrisa koji je pošao od pretpostavke da je nacistička Njemačka dobila Drugi svjetski rat u Europi, s izuzetkom europskog dijela SSSR-a. Filmska verzija romana napet je i uzbudljiv triler s izrvsnom glumačkom ekipom koju predvode Rutger Hauer i Miranda Richardson.

Nakon kraha invazije na Normandiju 1944. Amerikanci i ostali saveznici povukli su se iz rata, a Hitlerova Njemačka zagospodarila je Europom s izuzetkom Staljinovog Sovjetskog Saveza, s kojim već desetljećima vodi iscrpljujući rat. Godina je 1968. i Hitler žudi za američkim savezništvom protiv SSSR-a, no to savezništvo, za koje je itekako zainteresiran i aktualni američki predsjednik Joseph Kennedy, moglo bi biti ugroženo ako dođe do spoznaje o holokaustu. Da se to ne bi dogodilo, čelnici Gestapa spremni su ukloniti sve potencijalno opasne svjedoke, pa i lažirati samoubojstva uglednih nacista koji bi mogli praviti probleme. Dva takva navodna samoubojstva istražuje SS major Xavier March, koji nema nikakva saznanja o holokaustu, a iznenadna saveznica postaje mu američka novinarka Charlie Maguire, koja je došla u Berlin pratiti posjet Josepha Kennedyja Hitleru...

Ugledni američki filmaš Mike Nichols (Tko se boji Virginije Woolf?, Diplomac, Closer), porijeklom berlinski Židov ruskih korijena, otkupio je filmska prava za adaptaciju intrigantnog romana Roberta Harrisa koji je pošao od pretpostavke da je nacistička Njemačka dobila Drugi svjetski rat u Europi, s izuzetkom europskog dijela SSSR-a. Međutim, kako nijedan hollywoodski studio nije bio zainteresiran za projekt, film je naposljetku realiziran u televizijskoj produkciji, no onoj najprestižnijoj - ambiciozne američke TV kuće HBO.

Filmska verzija romana napet je i uzbudljiv triler s izrvsnom glumačkom ekipom koju predvode Rutger Hauer (Blade Runner, Meso i krv, Slijepa srdžba, Ogrlica) i Miranda Richardson (Plačljiva igra, Nezaboravni travanj, Kansas City). Hauer je bio nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca u TV filmu ili seriji, a Richardson za istu nagradu u kategoriji najbolje sporedne glumice. Specijalni vizualni efekti bili su pak nominirani za nagradu Emmy.


Komentari (0)

Foto