Mlačna voda pod crvenim mostom (2001)

AKAI HASHI NO SHITA NO NURUI MIZU / WARM WATER UNDER A RED BRIDGE (Originalni naziv)

komedija drama fantastika

Ostavši bez posla, očajni arhitekt Yosuke upozna neobičnog beskućnika Taroa

 
Režija: Shohei Imamura
Scenarij: Shohei Imamura, Yo Henmi
Uloge: Kôji Yakusho, Misa Shimizu, Mitsuko Baisho, Mansaku Fuwa, Isao Natsuyagi, ...

Filmografija

Uz Nagishu Oshimu međunarodno najpoznatiji predstavnik japanskog novog vala začetog šezdesetih Shohei Imamura i dalje, u osmom desetljeću života, redovito snima filmove. Ne odričući se interesa za pomaknute međuljudske odnose u kojima seks (a često i nasilje) igra veliku ulogu, Imamura je, četiri godine nakon što je s ostvarenjem "Jegulja" podijelio Zlatnu palmu u Cannesu s Abassom Kiarostamijem i njegovim "Okusom trešnje", snimio iznimno dojmljiv film "Mlačna voda ispod crvenog mosta". U njemu je fascinantnom lakoćom spojio realističku s fantastičnom poetikom te (melo)dramu s komedijom.

Yosuke (K. Yakusho) je nakon zatvaranja tvrtke u kojoj je radio kao arhitekt bez posla i novca te stalno u potrazi ne bi li se negdje zaposlio, na što ga tjera čangrizava supruga. Očajan, jednoga dana pokraj rijeke upozna starog beskućnika i filozofa Taroa (K. Kitamura), koji mu ispriča kako je u mladosti ukrao vrijednu Budinu statuu i sakrio je u kući pokraj Crvenoga mosta u japanskom seocetu. Tamo je, pretpostavlja Taro, ostala do danas, pa bi je Yosuke mogao uzeti umjesto njega i prodati. Yosuke, koji nema što izgubiti, iako pomalo skeptičan u istinitost starčevih riječi, odluči pokušati te u mjestašcu začas pronađe i Crveni most i staru kuću na mostu. U kući živi senilna starica koja umije proricati i njezina atraktivna unuka Saeko (M. Shimizu), koja ima neobičan talent ili hendikep - ispušta galone vode u trenutku ljubavnoga čina. Yosuke je očaran ne samo sa Saeko nego i galerijom neobičnih stanovnika mjestašca, te tu pronađe novi život kao jednostavan ribar...

Nositelji glavnih uloga, Kôji Yakusho i Misa Shimizu, još jednom su, nakon "Jegulje", ostvarili izvanredne uloge; Yakusho je bio nominiran za Nagradu Japanske akademije, a dobio je Srebrnog Huga za najbolju mušku ulogu u Chicagu, dok je film bio uvršten u natjecateljski program Canneskog festivala. Nije ponovio uspjeh "Jegulje" i "Balade o Narayami", Imamurinih filmova koji su se 1997. i 1983. okitili Zlatnom palmom, no može se reći nezasluženo, jer je "Topla voda ispod Crvenog mosta" iznimno uspjelo ostvarenje.

Komentari (0)

Foto