Neprijateljski rudnik (1985)

ENEMY MINE (Originalni naziv)

drama sf

Dvojica neprijateljskih vojnika na nepoznatom planetu udružuju snage kako bi preživjeli

 
Režija: Wolfgang Petersen
Scenarij: Barry Longyear, Edward Khmara
Uloge: Dennis Quaid, Louis Gossett Jr., Brion James, Richard Marcus, ...

Filmografija

Kultni znanstveno‑fantastični klasik iz 1985. godine, „Neprijateljski rudnik" redatelja Wolfganga Petersena istodobno je prvorazredan pripadnik žanra, dirljiva drama o nužnosti dijaloga i pokušaja razumijevanja druge strane, te nepredvidljiv akcijski film o spašavanju prijatelja iz neprijateljskog okruženja. Petersen skladno i logično spaja sve te elemente u tečnu i privlačnu cjelinu, koja do dan‑danas nije izgubila ništa od svoje svježine i uvjerljivosti.

U dalekoj budućnosti, ljudi i Draci su zarobljeni u strašnom ratu kojem se ne nazire kraj. Tijekom jedne bitke, vojnik sa Zemlje Willis Davidge (Dennis Quaid) sruši se na nepoznati planet, a u potrazi za ostalim preživjelima nađe samo pripadnika protivničke vojske, kojega nazove Jerry (Louis Gossett Jr.). Ispočetka neprijateljski nastrojeni jedan prema drugome, njih dvojica ubrzo shvaćaju kako je jedini način za preživljavanje na tom surovom planetu da ujedine snage. S vremenom, obojica doznaju mnogo toga o kulturi onoga drugo, pa se međusobno poštovanje ubrzo pretvara i u pravo prijateljstvo. No, njihovi suborci neće imati razumijevanja za takve promjene...

Dennis Quaid iznimno staloženo igra ulogu zemaljskog vojnika, ali ne smijemo ne istaknuti izobličenog Louisa Gossetta Jr.‑a, u ulozi izvanzemaljca Jerryja.


Komentari (2)

Foto