Sajam taštine (2004)

VANITY FAIR (Originalni naziv)

melodrama povijesni

Kostimirana povijesna melodrama, adaptacija viktorijanskog romana W. M. Thackereyja

 
Režija: Mira Nair
Scenarij: Julian Fellowes, Matthew Faulk, Mark Skeet
Uloge: Reese Witherspoon, Romola Garai, Gabriel Byrne, James Purefoy, Rhys Ifans...

Filmografija

Slavni roman klasika viktorijanskog razdoblja engleske književosti Williama Makepeacea Thackereyja do danas je doživio desetak filmskih prilagodbi. Najnovija filmska verzija djelo je međunarodno najpoznatije indijske redatejice Mire Nair, koja je film utemeljila na scenariju oskarovca Juliana Fellowesa (Gosford Park). Mira Nair trudila se raskošno produciranom i dizajniranom filmu dodati nešto što nijedna dosadašnja verzija nije imala - dozu egzotičnog i senzualnog orijentalizma. Ipak, najsretnije njezino rješenje svakako je odabir Reese Witherspoon (Plavuša s Harvarda 1 i 2, Hod po rubu) za

Početkom 19. stoljeća dvije sasvim različite djevojke, a ipak najbolje prijateljice, napuštaju internat. Jedna je siromašna, no lucidna i na sve spremna Rebecca Becky Sharp, a druga bogata i anđeoski čedna Amelia Emmy Sedley. Becky uskoro postane domaćica na imanju ostarjelog zapuštenog plemića Petera Crawleyja, gdje upozna njegovu bogatu sestru lady Crowley koja se voli predstavljati kao osoba koja ne mari za klasne razlike i društvene predrasude. Ona se oduševi Beckynom inteligencijom i dražesti te ju povede sa sobom u London, no kad Becky prihvati bračnu ponudu njezina nećaka, mladog i naočitog časnika Rawdona Crawleyja, lady Crawley dobije slom živaca i razbaštini nećaka.

U međuvremenu, obitelj Sedley propala je na burzi pa Sedleyjev poslovni partner Osborne zabrani svom sinu, privlačnom časniku Georgeu Osborneu, da se vjenča s Amelijom za koju je zaručen. No George, više iz prkosa, manje iz ljubavi, ipak se vjenča njome, a zatim svi zajedno - Becky, Rawdan, Amelia i George, odlaze u Belgiju, gdje dečke čeka presudna bitka s Napoeonovim trupama. Tu je i kapetan William Dobbin, skroman i častan mladić, potajno zaljubljen u Ameliju, čiji je pak brat Jos fasciniran s Becky...

Slavni roman klasika viktorijanskog razdoblja engleske književosti Williama Makepeacea Thackereyja vrlo je zahtjevan predložak za filmsku adaptaciju zbog složene narativne strategije kojom je pisan i još više zbog mnoštva protagonista i iznimno bogate radnje. No, roman je do danas doživio desetak filmskih prilagodbi, koje ipak zasjenjuju tri BBC-jeve TV serije, od kojih je posebno cijenjena ona prva iz 1967. godine. Najnovija filmska verzija djelo je međunarodno najpoznatije indijske redatejice Mire Nair (Salaam Bombay, Obitelj Perez, Kama Sutra, Monsunsko vjenčanje) koja je film utemeljila na scenariju oskarovca Juliana Fellowesa (Gosford Park) i njegovih suradnika Matthewa Faulka i Marka Skeeta (njih dvojica zajedno su napisali scenarij i kod nas prikazane TV serije Jason i argonauti). Mira Nair trudila se raskošno produciranom i dizajniranom filmu dodati nešto što nijedna dosadašnja verzija nije imala - dozu egzotičnog i senzualnog orijentalizma, koristeći činjenicu da je mali dio radnje romana povezan i s Indijom.

Ipak, najsretnije njezino rješenje svakako je odabir Reese Witherspoon (Plavuša s Harvarda 1 i 2, Hod po rubu - za nastup u kojem je nagrađena Oscarom) za ulogu Becky Sharp, jer darovita glumica savršeno je utjelovila istodobnu dražest i prepredenost glavne junakinje. U ostatku glumačke ekipe također su neka dobro poznata imena - Gabriel Byrne (Millerovo raskrižje, Privedite osumnjičene, Stigmata), Bob Hoskins (Crni petak za gangstere, Mona Lisa, Tko je smjestio Zecu Rogeru?) i Jonathan Rhys Meyers (Zlatni baršun, Zajahati s vragom, Završni udarac).


Komentari (4)

Foto