Vojska tame (1992)

Army of Darkness (Originalni naziv)

komedija horror avantura

Zarobljen u vremenu i okružen zlom, Ash (Bruce Campbell) se mora suočiti s vojskom tame

 
Režija: Sam Raimi
Scenarij: Sam Raimi, Ivan Raimi
Uloge: Bruce Campbell, Embeth Davidtz, Marcus Gilbert, Ian Abercrombie, Bridget Fonda

Filmografija

Među brojnim obožavateljima kultnog trash serijala "Evil Dead" slavnog Sama Raimija, mnogo je onih koji će "Vojsku smrti'" otpisati tek kao nepotreban dodatak, ali i mnoštvo onih koji upravo taj film smatraju ponajboljim naslovom trilogije. Istina je vrlo vjerojatno i ovaj put negdje na sredini.

Pošto je propao kroz vremensku rupu i završio u neprijateljskom 13. stoljeću, Ash (Bruce Campbell) je proglašen za onoga koji će pronaći Knjigu mrtvih i osloboditi ljude od terora Deadita, koji također nastoje pronaći tu knjigu. Međutim, greškom prokazan kao špijun protivničkoga kraljevstva, Ash se mora boriti i protiv onih na čijoj se strani zapravo nalazi. Kad pronađe knjigu, Ash izgovori pogrešne riječi pa, umjesto povratka u svoje vrijeme, probudi zastrašujuću vojsku mrtvih koje predvodi njegov zli klon, Evil Ash.
U filmu će ipak najviše uživati stari fanovi i poklonici trash estetike i b filma. Spoj povijesne mistike, akcije, horora, crne komedije i znanstvene fantastike, "Vojska straha" zacijelo je samosvojan komad celuloidnog urnebesa, namijenjen onima čvršćeg želuca. Ultimativni anti junak Bruce Campbell i ovdje briljira, i to čak u dvije uloge.

Komentari (16)

Foto