Preludij za poljubac (1992)

PRELUDE TO A KISS (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Vrtoglava romansa mladog para čije je vjenčanje naprasno prekinuto ali ljubav nije

 
Režija: Norman René
Scenarij: Craig Lucas
Uloge: Alec Baldwin, Meg Ryan, Kathy Bates, Ned Beatty, Patty Duke, ...

Filmografija

Romantična priča o besmrtnosti prave ljubavi, „Preludij poljupcu" redatelja Normana Renéa, opisuje nam vrtoglavu romansu mladog para čije je vjenčanje naprasno prekinuto. Temeljena na istoimenome kazališnom komadu Craiga Lucasa, koji ga je i adaptirao za veliki ekran, ova ljubavna drama s elementima bajke i fantastike očarat će sve romantične duše spremne na nesvakidašnju ljubavnu avanturu.

Kad Peter (A. Baldwin), miran, zgodan mladić sređenog života prvi put vidi Ritu (M. Ryan), odmah zna da je voli. I Rita se zaljubi u Petera, iako je inače neurotična, ispunjena strahom od budućnosti i života, pati od nesanice od četrnaeste godine, pije, živi neuredno, neambiciozna je.

Već poslije nekoliko dana Peter zaprosi Ritu i ona pristaje udati se za njega. Na vjenčanju, nakon obreda, kad je na redu čestitanje mladencima, među gostima pojavi se starac (S. Walker) kojega nitko ne poznaje. I on poljubi mladenku, a na odlasku Peteru kaže: "Do viđenja, ljubavi."...

Film je snimljen prema kazališnoj drami Craiga Lucasa, koja je 1990. nagrađena nagradom Tony i iste godine premijerno izvedena u brodvejskom kazalištu Helen Hayes, u kojemu je doživjela 440 izvedbi. Prapraizvedba bila je dvije godine ranije u Kaliforniji, kad su glavne muške igrali također Alex Baldwin i Sidney Walker, a Ritu je glumila Mary-Louise Parker. Nakon velikog kalifornijskog uspjeha drama se preselila u New York. Godine 2007. postavljena je ponovno. Naslov drame i filma naslov je ljubavne pjesme Dukea Ellingtona iz 1938.

 


Komentari (0)

Foto