Brda imaju oči (2006)

The Hills Have Eyes (Originalni naziv)

triler horror

Tipična američka obitelj se suočava sa krvoločnim mutiranim kanibalima

 
Režija: Alexandre Aja
Scenarij: Alexandre Aja, Grégory Levasseur
Uloge: Michael Bailey Smith, Tom Bower, Ted Levine, Kathleen Quinlan, Dan Byrd

Filmografija

"The Hills Have Eyes" uzbudljiv je i napet film strave, remake istoimenog filma slavnoga redatelja Wesa Cravena iz sedamdesetih godina. Potpisuju ga Alexandre Aja i Grégory Levasseur, koji su zajedno radili na francuskom hororu "Visoki napon". Iako najavljivan kao iznimno neugodan, film je doživio veliku gledanost u Sjedinjenim Državama. Režijskih postupaka tipičnih za žanr, smješten u apokaliptični, nepristupačni okoliš pustinje i užasnih likova koji samo žele ubijati, film je primjer solidnoga horora u kojemu će obožavatelji žanra pronaći nešto za sebe.

Sve počinje tipičnim putovanjem na godišnji odmor jedne disfunkcionalne obitelji. Godišnjica je braka rogobatnog clevelandskog detektiva, Boba Cartera (Ted Levine) i njegove brbljave žene Ethel (Kathleen Turner), pa kako bi proslavili, Bob pozove svoju proširenu obitelj da pođe s njima u Kaliforniju, nadajući se da bi otvorena cesta mogla pomoći iscijeliti njihove uzdrmane odnose.

Nitko zbog toga nije osobito sretan. Najstarija kći, Lynn (Vanessa Shaw) zabrinuta je za sigurnost i udobnost svoga novorođenčeta, dok se njezin muž, mlakonja, informatički stručnjak Doug (Aaron Stanford), boji bliskih susreta sa svojim tastom. Tinejdžerica Brenda, (Emilie De Ravin) mrzi pomisao na to da ostavi svoje prijatelje zbog obiteljskoga puta, dok mali šaljivac Bobby (Dan Byrd) jedva čeka da se zabavi s dva obiteljska njemačka ovčara, Ljepoticom i Zvijeri.

Ipak, cijeli se klan sastaje u predgrađu i gura Bobov omiljeni kamper Airstream iz 1988. te se zaputi na zapad, ali Veliki Bob pogrešno skrene i najednom se cijela obitelj nađe u izoliranu dijelu pustinje i čini se da oko njih miljama nema ničega. Kada im se dogodi neočekivana automobilska nezgoda, oni shvate da su u slijepoj ulici, daleko od ikakve pomoći, s nemilosrdnim suncem nad njima. I dok se bore protiv strašne pustinje, pojavljuje se još veća opasnost.

Sada Carteri postaju svjesni da baš i nisu tako sami kao što su na početku mislili. Još je jedna skupina preživjela u brdima koja okružuju pustinju: genetski mutiran, nezasitno gladan, krvožedan klan – strašno potomstvo rudara koji  su preživjeli radioaktivnost nakon iskušavanja atomske bombe – i koje nitko neće zasutaviti u namjeri da ulove svakoga Cartera...


Komentari (8)

Foto