Tražen (2008)

Wanted (Originalni naziv)

akcija triler

Naizgled beznačajni gubitnik postane član moćnog bratstva ubojica

 
Režija: Timur Bekmambetov
Scenarij: Michael Brandt, Derek Haas
Uloge: James McAvoy, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Terence Stamp, ...

Filmografija

Wes ima 25 godina i osjeća se kao najjadnije stvorenje na planeti. Šef ga "ubija u pojam", djevojke ga ignoriraju, i svi su sigurni da iz njega nikada neće biti ništa, ali onda upoznaje djevojku imenom Fox. Nakon što mu ubiju oca, Fox ga regrutira u tajno bratstvo ubojica. Wes se sprema za osvetu i u bratstvu uči osloboditi svoje moći. Uz genijalne učitelje on dobiva snagu o kakvoj je oduvijek sanjao.

Jedno od najugodnijih iznenađenja filmske ponude 2008. film je "Tražen" rusko-kazahstanskog redatelja Timura Bekmambetova. Nastao prema popularnoj strip noveli pisca Marka Millara, ujedino je i njegov prvi film na engleskom jeziku. Pod iznenađenjem ne mislim na rijetku priliku da fanovi Angeline Jolie vide tetovažu na donjem dijelu glumičinih leđa, nego prvenstveno na činjenicu da je Bekmambetov raskošan vizualni stil (poznat iz i u nas prikazanih Noćnih stražara) u prvom redateljevom holivudskom radu spojen s primjerenim scenarijem što je rezultiralo adrenalinom nabijenom ekstravangancijom koja ljubitelje žanra teško može ostaviti ravnodušnima.
"Primjereni scenarij" je bajka za one koji su taj književni žanr ne tako davno prerasli i traže nešto "žešće", nešto što će razbuktati maštu i pobuditi osjetila. A to im "Tražen" donosi u priličnim količinama u priči o činovniku koji zahvaljujući spletu okolnosti postaje član tajanstvene skupine ubojica koja stoljećima održava svjetski mir i poredak, a koja od njega stvori vrhunsko oružje likvidacije. Brzina i stil kojim Bekmambetov ispucava raznoliku filmsku municiju svog visokooktanskog vizualnog spektakla i vatrometa računalne animacije sjajno koreografiranih akcijskih scena može prikriti i neke slabosti filma.
Preobrazba Jamesa McAvoya iz "dosadnjakovića" u "frajera" uvjerljiva je, a uspjeh filma ne bi bio moguć bez karizmatične Angeline Jolie, koja je još jednom dokazala da se odlično snalazi u ulogama akcijskih junakinja.
Goran Ivanišević

Komentari (14)

Foto