Kandidat (2000)

THE CONTENDER (Originalni naziv)

triler drama

Objektivan pogled na izbore i spremnost na sve prljave igre kako bi se osigurala pobjeda

 
Režija: Rod Lurie
Scenarij: Rod Lurie
Uloge: Joan Allen, Gary Oldman, Jeff Bridges, Christian Slater, Sam Elliott, ...

Filmografija

Redatelj Lurie za glavnu je ulogu izabrao J. Allen, koja je dojmljivo utjelovila principijelnu senatoricu. Pored Allenove, tu je i briljantni Oldman, gotovo neprepoznatljiv u ulozi republikanca.Luriejeva satira nominirana je za mnoge nagrade, a osvojila je BFCAA (Broadcast Film Critics Association Awards) nagradu. Ovaj izvrstan film bio je u nominaciji za Zlatni globus i Oscara u kategorijama najboljih sporednih glumaca .

Nakon iznenadne smrti potpredsjednika SAD-a, predsjednik (J. Bridges), koji je pri kraju svog mandata, odluči se za neuobičajen potez: kao glavnog kandidata za potpredsjednika odabire ženu. Ona je demokratska senatorica Laine Hanson (J. Allen) i u početku se čini idealnom za predsjedničku funkciju.

Odbor za potvrdu imenovanja, na čelu sa zlonamjernim Shellyjem Runyonom (G. Oldman), odmah kreće u potragu za senatoričinim mrljama iz prošlosti i otkrije navodni seksualni skandal iz vremena senatoričina studija, koji potvrđuju i pronađene fotografije. Stoga je Odbor odbije imenovati, a na njezino mjesto nastoji progurati guvernera Jacka Hathawaya (W. L. Petersen).

Guverner je, naime, nedavno postao nacionalni heroj kad je iz rijeke pokušao spasiti djevojku koja je u automobilu pala u rijeku s obližnjeg mosta baš u trenutku dok je on pecao. I dok nacija i politički krugovi očekuju senatoričina opravdanja i isprike, ona odbija govoriti o svom osobnom životu, pa i po cijenu kandidature.

 


Komentari (2)

Foto