Zmajev poljubac (2001)

KISS OF THE DRAGON (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Nakon što se uplete u zločinačku zavjeru kineski tajni agent mora dokazati svoju nevinost

 
Režija: Chris Nahon
Scenarij: Luc Besson, Robert Mark Kamen, Jet Li
Uloge: Jet Li, Bridget Fonda, Tcheky Karyo, Laurence Ashley, Burt Kwouk, ...

Filmografija

Najbolji kineski tajni agent Liu Jian odlazi na zadatak u Pariz. Njegova je misija obavijena velom tajne, ali spletom okolnosti dolazi do šokantnog otkrića: špijunaže i korupcije na najvišim položajima u francuskoj vladi. Polako počinje slagati mozaik zločina kojima je bio svjedok, ali zločinačka mu je organizacija na tragu i počinje njegov bijeg i borba za preživljavanje. Mora se udružiti s privlačnom prostitutkom kako bi spasio sebe, nju i njenu kćer koja je oteta i zbog koje se ona i počela prostituirati. Ona u pomaganju Liu vidi ponovni povratak u život...

Najbolji kineski tajni agent Liu Jian (J. Li) našao se u Parizu na zadatku od najveće važnosti. Stjecajem okolnosti, zanemarivši temeljna pravila i zaštitivši privlačnu prostitutku (B. Fonda) od nasilnoga svodnika, upleten je u zbivanja koja će ga odvesti do prvorazrednoga otkrića - kriminalci su se infiltrirali u sam vrh francuske države. Razotkrivši tajnu, navukao je na vrat moćnu mafijašku skupinu, ali i još moćniji korumpirani policijski aparat. Istodobno, prisilio je i službu kojoj pripada da ga se odrekne. Može li pojedinac pobijediti u sukobu s čak tri moćne organizacije?

Jet Li (My Father is a Hero, Smrtonosno oružje 4, Romeo Must Die, Hero) i Bridget Fonda (Jackie Brown, A Simple Plan) u glavnim ulogama te Luc Besson (Nikita, Leon, Peti element, Taxi 2), kao producent i koscenarist, udarna su imena redateljskog prvijenca Chrisa Nahona. Bridget Fonda ni u ulozi "prostitutke zlatnoga srca" nije lišena seksepila, kao što ni Li nije mogao preko noći zaboraviti kako izgleda vrhunska borilačka koreografija i izvedba, a Besson produkcija. Bez šarma nisu ostale ni raskošne pariške lokacije na kojima je priča snimljena, a svoj je doprinos dao i solidan glumački sastav. Osobito, uvijek dojmljiv turski internacionalac Tcheky Karyo (Povratak Martina Guerrea, Nikita, Patriot, The Good Thief) kao dijabolični glavni istražitelj Jean Pierre Richard te Burt Kwouk (legendarni Kato iz serijala o Pink Pantheru) u maloj, ali uvjerljivoj, ulozi kinesko-pariške veze.


Komentari (3)

Foto