Pjevajmo na kiši (1952)

Singin' in the Rain (Originalni naziv)

komedija mjuzikl romantika

Skupina glumaca navikla na nijemi film pokušava snimiti mjuzikl

 
Režija: Stanley Donen, Gene Kelly
Scenarij: Adolph Green, Betty Comden
Uloge: Gene Kelly, Donald O’Connor, Debbie Reynolds, Jean Hagen, Millard Mitchell...

Filmografija

Film koji se smatra najboljim mjuziklom svih vremena već se dugi niz godina nalazi na vrhu liste 100 najboljih mjuzikla Američkog Filmskog Instituta. "Singing in the Rain" se također nalazi na petom mjestu liste najboljih američkih filmova.

Don Lockward (G. Kelly) i Lina Lamant (J. Hagen) najpoznatiji su glumački ljubavni par nijemih filmova. Publika ih obožava, a i Lina je uvjerena da su doista sretno zaljubljeni. U stvarnosti se Don zaljubi u skromnu plesačicu Kathy Selden (D. Reynolds) koja mu već prve večeri opasno poljulja samopouzdanje svojim komentarima o njegovoj glumi. Kada se pojave zvučni filmovi, glumački par je prisiljen mijenjati način glume i pohađati satove govora. Don se snalazi puno bolje od Line koja se sa svojim izrazito piskutavim glasom, lošim naglaskom i razmaženim ponašanjem jednostavno više ne uklapa u nove zahtjeve. Donov prijatelj Cosmo Brown (D. O'Connor) dolazi na ideju da umjesto običnog filma naprave mjuzikl u kojemu će svoj glas Lini posuditi Kathy. Film postiže velik uspjeh, ali na vidjelo izlazi da je njegova prava zvijezda Kathy.
Spektakularan mjuzikl, apsolutni klasik, jedan od najpoznatijih filmova tog žanra. Sadrži sjajne glazbene brojeve, iznimne plesače i koreografije, te nostalgičnu priču. Film je nastao tako što je kompanija MGM htjela iskoristiti već postojeće pjesme i prema njima je napisana priča. Zanimljivo je da je zapravo Jean Hagen, koja glumi Linu, imala dobar glas, a ne Debbie Reynolds, pa je Hagenica zapravo u stvarnosti na snimanju čak dublirala Reynoldsovu u pjevanju.

Komentari (0)

Foto