Osveta zemlje (1999)

REVENGE OF THE LAND (Originalni naziv)

drama

Ambiciozna Ceilidh Carmichael odlučila je napustiti siromašan život i krenuti prema usponu

 
Režija: John N. Smith
Scenarij: Sharon Riis
Uloge: Kenneth Welsh, Chandra West, Jennifer Dale, Seann Gallagher, Chip Chuipka...

Filmografija

TV film Revenge of the Land mješavina je obiteljske priče, romanse i socijalne drame, a vizualno je iznimno raskošan. U filmu glumi TV veteran Kenneth Welsh, čovjeka koji iza sebe ima preko 120 filmova, a najpoznatije su mu uloge u Danu poslije sutra, Fokusu ili Twin Peaksu; zatim glumica Jennifer Dale, čije je lice također poznato s malih ekrana; mlada Chandra West, te kultni Chip Chuipke (Zmijske oči), kazališni, šekspirijanski glumac, ovdje u ulozi farmera i oca obitelji. Film je nominiran za Gemini Awards u kategoriji najbolje šminke (Diane Simard).

Krajem 19. stoljeća beskrupulozni John Hawke (K. Welsh) učinit će sve kako bi dobio prava na izgradnju željeznice do Chicaga, često iznuđivanjem i prijevarom otimajući zemljišta od siromašnih radnika. Jedno od takvih na koje je pohlepni Hawke bacio oko jest i imanje obitelji Carmichael, no ponosni otac obitelji (C. Chuipka) odbija Hawkeovu novčanu ponudu. Gotovo umirući od gladi, s tvrdim ocem i poluludom majkom, te s brojnom gladnom braćom i sestrama, inteligentna i ambiciozna Ceilidh Carmichael (C. West) odluči stvar uzeti u svoje ruke. Ne želeći više živjeti siromaškim načinom života, Ceilidh prihvati ponudu Hawkeove supruge Caroline (J. Dale) i dođe raditi kao dadilja u njihovu kuću.

Tu se u nju na prvi pogled zaljubi Hawkov sin Finn (S. Gallagher), ali i ona u njega. Ipak, Finn je student i kad zbog ljubavi pokuša zanemariti učeničke dužnosti, njegova majka Caroline smisli način kako će ga razdvojiti od Ceilidh.Godina je 1900. Ceilidh je sada bogata madame, voditeljica javne kuće, hotela i bara. Nakon sedam godina ponovno susreće svoju mladenačku ljubav Finna Hawkea, koji se sa studija vratio u rodni grad Saskatchewan.

On je novinar i počinje izvještavati o nepravdama nanesenima radnicima poljoprivrednicima, kojima i dalje manipulira njegov moćni otac John. Ti članci postaju iznimno popularni i ojačavaju radnike, a istodobno oslabljuju položaj njegova oca. Otac ga i nadalje drži neprijateljem te se potpuno posvećuje malom sinu Johnu junioru, kojeg je dobio iz veze sa sluškinjom Kathleen. Sa suprugom Caroline odavno je u lošim odnosima natopljenima mržnjom, iako žive pod istim krovom. Njegova nova ljubavnica mlada je Indijanka Agnes (Carmen Moore) koju je primorao na ljubavnički status da bi joj zauzvrat vratio zemlju koju je davno na prijevaru oduzeo od njezina muža .


Komentari (0)

Foto