Patton (1970)

Patton (Originalni naziv)

drama ratni biografski

Biografska priča o sjajnom vojnom strategu tijekom Drugog svjetskog rata, generalu Pattonu

 
Režija: Franklin J. Schaeffner
Scenarij: Francis Ford Coppola, Edmund H. North, ...
Uloge: George C. Scott, Karl Malden, Stephen Young, Michael Strong, Carey Loftin...

Filmografija

"Patton", film američkoga redatelja Franklina J. Schaeffnera (Planet majmuna, Leptir), postigao je, usprkos tadašnjim rastućim protuvijetnamskim protestima, te općem zasićenju od ratne tematike, sjajan komercijalni uspjeh, a njegove iznimne kvalitete bile su nagrađene sa sedam Oscara (među ostalim i za režiju i za najbolji film) i još sedamnaest drugih nagrada na raznim svjetskim festivalima.

Sjeverna Afrika, 1943. godine. Dobivena je teška bitka kod Kasserinskog prolaza, zahvaljujući generalu Pattonu (G. C. Scott) koji je izvrsno vodio i organizirao demoraliziranu američku vojsku. On će sa svojim ljudima sudjelovati i u invaziji na Siciliju, kao i britanski general Bernard Law Montgomery, s kojim će se sukobiti. Nakon toga Pattona će povući s dužnosti, jer je pljusnuo poludjelog vojnika u vojnoj bolnici. Ovaj incident, kao i činjenica da voli slobodno iznositi svoje mišljenje novinama, stvorili su ozbiljna zamjeranja Washingtona, koja će ga udaljiti od glavne linije prilikom invazije na Normandiju. Nešto kasnije, Patton će moliti generala Omara Bradleyja (K.l Malden) za suradnju...
Priča je to o jednoj zanimljivoj ratnoj osobnosti, generalu George S. Pattonu, sjajnom ratnom strategu koji je postigao iznimne vojne uspjehe tijekom Drugog svjetskog rata. Film zorno pokazuje da su njegova narav, želja za vlašću, te upitne metode kojima se tijekom operacija služio, dovele do ozbiljnih problema, čak i do nepovjerenja Saveznika. U filmu su slavni George C. Scott i Karl Malden ostvarili iznimna glumačka ostvarenja.

Komentari (1)

Foto