Nim na otoku mašte (2008)

Nim’s Island (Originalni naziv)

komedija obiteljski avantura

Djevojčica zatraži pomoć svoje najdraže spisateljice kako bi joj pomogla naći oca

 
Režija: Jennifer Flackett, Mark Levin
Scenarij: Joseph Kwong, Paula Mazur
Uloge: Abigail Breslin, Jodie Foster, Gerard Butler, Michael Carman

Filmografija

Nim je u potrazi za herojem koji će joj pomoći spasiti oca i njihov nedirnuti otok. Jedini koji joj može pomoći je Alex Rover, lik iz avanturističkih knjiga.

U početku je sve djelovalo obećavajuće. Jodie Foster je Alexandra Rover, autorica romana koji opisuju pustolovine hrabrog Alexa Rovera. Te su knjige omiljena literatura djevojčice Nim (Abigail Breslin, Mala Miss Amerike) koja s ocem, prirodoslovcem Jackom, živi na udaljenom, tropskom otoku i uživa u ljepotama prirode, druženju sa životinjama (morski lav, pelikan, gušter), a na raspolaganju ima i dostignuća moderne tehnologije poput interneta. Zanimljivom se doimala i ideja da Alexa i Jacka tumači isti glumac, Gerard Butler (Fantom u operi, 300).



No, filmske minute prolaze i kada se konačno počne dešavati ono što cijelo vrijeme očekujemo, ubrzo dolazi kraj. Alexandra ima strah od otvorenih prostora i ne izlazi iz kuće. Potreba da nadvladamo vlastite strahove na način kako je opisuje film neuvjerljiva je i naporna, pa ni vrsna glumica poput Jodie Foster nije iz tako lošeg materijala uspjela izvući gotovo ništa. Gerard Butler, premda nastupa u dvjema ulogama zapravo je epizodist nešto uvjerljiviji kao pustolov Alex. Simpatična Abigail Breslin dobro se snalazi sama u tropskom raju, a kad na otok pristane brod na krstarenju kako bi otjerala uljeze Nim će izazvati i erupciju vulkana (!?). Osnovni su problem filma manjak interakcija među glavnim likovima i neodlučno vrludanje među žanrovima pa je cjelina često dosadna te se čini mnogo duljim od svoje 93 minute.
Goran Ivanišević

Komentari (0)

Foto