Käthe Kruse - Lutke dječjeg lica (2015)

Käthe Kruse / A Doll To Treasure (Originalni naziv)

biografski

Istinita priča o ženi koja je kreirala lutku s dječjim licem i tijelom

 
Režija: Franziska Buch
Scenarij: Sharon von Wietersheim
Uloge: Friederike Becht, Fritz Karl, Franz Dinda

Filmografija

Biografski film o Kaethe Kruse koja je, kako bi razveselila svoje dijete, kreirala lutku s dječjim licem i tijelom, potpuno različitu od dotadašnjih ukrasnih porculanskih lutki s vlasuljama i u raskošnim haljinama, te njome osvojila svijet.

Katharina Simon rođena je kao izvanbračno dijete visokog državnog činovnika i siromašne švelje. Kad je prvi put ušla u kazalište za koje je njezina majka šivala doznala je da glumice zarađuju više nego švelje i odlučila je postati glumica što se i dogodilo. Već prvom predstavom dobila je niz pozitivnih kritika. Tada ju je primjetio slavni kipar Max Kruse, a njihova veza i Kaethina trudnoća prekinuli su njezinu glumačku karijeru. Budući da nisu bili u braku to je postao poslovni problem za Maxa koji ju je poslao da s djetetom i drugim na putu ode živjeti izvan Berlina. Max ne dolazi u posjet kako je obećao, a kako bi Kaethe utješila kćer sama joj izrađuje krpenu lutku. Maria je oduševljena lutkom, a sviđa se i drugim djevojčicama. Tako je počela svjetska slava žene koja je kreirala prvu lutku koja je bila "dijete djetetu", lutka s dječjim licem...

Biografski film o nastanku lutke kakva nam je danas posve uobičajena, a u ono vrijeme bila je radikalna promjena u odnosu na dotadašnji dizajn, no također na slikovit način predstavlja doba u Europi s početka 20. stoljeća i položaj žena u društvu. 


Komentari (0)

Foto