Sommersby (1993)

SOMMERSBY (Originalni naziv)

drama

Priča o ratnom povratniku čiji suseljani posumnjaju u njegov pravi identitet

 
Režija: Jon Amiel
Scenarij: Nicholas Meyer, Sarah Kernochan, Anthony Shaffer
Uloge: Richard Gere, Jodie Foster, Bill Pullman, William Windon, James Earl Jones...

Filmografija

Francuski filmovi redovito dobivaju američke prepravke, neovisno je li riječ o komedijama ili nagrađivanim dramama i trilerima. Među potonjima je i povijesna drama "Le Retour de Martin Guerre" (1982) u režiji Daniela Vignea, nagrađena s tri Césara i nominirana za Oscara za najbolju kostimografiju...

Iako su sumještani bili uvjereni da je poginuo u Građanskom ratu u kojem se borio od početka 1861., južnjak Jack Sommersby (R. Gere) vraća se nakon šest godina kući. Izazvavši oduševljenje među poznanicima, Jack ipak strepi kako će ga primiti supruga Laurel (J. Foster) i sin Robert (B. Kelley) koji je u vrijeme njegovog odlaska bio premali da bi ga se sjetio. Jack naiđe na potporu obitelji sretan što se vratio normalnom životu. Jedini razočaran Jackovim povratkom je Laurelin udvarač Orin (B. Pullman), dok Laurel primjećuje da joj se suprug promijenio. Od arogantnog i samoživog čovjeka postao je iznimno brižan i susretljiv. Slične promjene zamijete i ostali Jackovi prijatelji od kojih dio njih posumnja da je zapravo riječ o strancu koji je preuzeo Jackov identitet...
Snimljen prema romanu Janet Lewis, film je efektna priča o povratniku iz jedne od srenjovjekovnih vojni čiji suseljani posumnjaju u njegov pravi identitet. Zaplet je u američkoj verziji premješten u godine nakon završetka Američkog građanskog rata, dok je scenarij filma počeo pisati dobitnik Emmyja Nicholas Meyer (The Seven-Per-Cent Solution, mini-serija Odisej). Nakon Meyerova razlaza s producentima tekst je dovršila Sarah Kernochan i ona je ustrajala u pozivanju na francuski izvornik što su producenti pokušali izbjeći.
Naposljetku je "Sommersby" nakon problema sa scenarijem i autorskim pravima dospio u ruke redatelja Jona Amiela (Queen of Hearts, mini-serija The Singing Detective) koji se predstavio uspjelim spojem romantične drame s elementima trilera i prikaza poslijeratnog američkog Juga koji je nakon poraza najviše od svega trebao nadu i novi početak.
Glavne uloge dobilo je dvoje hollywoodskih zvijezda što je filmu podarilo dragocjeni publicitet. Naslovnog Jacka Sommersbyja tumači vrlo dobri R. Gere (Zgodna žena, Chicago), dok je još dojmljiviji nastup ostvarila dvostruka oskarovka J. Foster (Optužena, Kad jaganjci utihnu) kao Laurel. Osim njih dvoje koji su uspješno generirali "kemiju" između središnjih likova, u filmu glume i B. Pullman (Dan nezavisnosti, Casper), J. E. Jones (The Great White Hope, Heat Wave) i R. Lee Ermey (Full Metal Jacket, Mississippi u plamenu). I dok je jedan dio kritičara prednost dao francuskom originalu, drugi je dio istaknuo da je Hollywood ovaj put primjereno prepravio izvornik dodavši mu novu vrijednost, osobito u interpretativnom smislu.

Komentari (0)

Foto