utorak, 07.04.2020 04:55

Zdravlje na kvadrat (2016)

Zdravlje na kvadrat (Originalni naziv)

magazin

Tatjana Jurić gledatelje jednom tjedno vodi kroz niz različitih tema iz područja zdravlja

Upalna sustavna reumatska bolest koja prvenstveno zahvaća zglobove, ali i druga tkiva i organe zove se reumatoidni artritis. Tri puta je češća kod muškaraca nego kod žena, a prvi simptomi su najčešće umor, malaksalost, povišena temperatura ili gubitak teka. Zatim krene bol, a kod nekih i oteknuće na malim zglobovima šake i stopala. Bolest se može rano dijagnosticirati analizom krvi, a zatim ultrazvukom. Preventiva uključuje njegovanje zdravih životnih navika, a ako se bolest već dogodi, važna je prvenstveno rana dijagnoza, dostupnost terapije, a zatim i edukacija okoline. Točan uzrok bolesti još uvijek nije poznat. Onda kada naš mozak prepozna opasnost, on tijelu šalje signale koji podižu stanje alarma i čovjeka pripremaju za obranu ili bijeg. Npr. srce počne ubrzano lupati i šalje krv u mišiće. Onda kada se takva reakcija dogodi bez realnog povoda riječ je o tzv. napadu panike. Ljudi napade panike najčešće doživljavaju na mjestima gdje imaju osjećaj da ostaju bez zraka. U javnom prijevozu, u avionu, u trgovačkim centrima i slično. Važno je, naglašavaju stručnjaci, ne izbjegavati takve situacije kako ne bi došlo do tzv. generalizacije problema, kada sve više svakodnevnih situacija postaje potencijalna opasnost. Kada osoba ne može sama kontrolirati svoje misli i reakcije, potrebna je psihoterapija. Propuštene epizode emisije Zdravlje na kvadrat pogledajte besplatno na novatv.hr
 
Režija:
Scenarij: Dalibor Bosančić
Uloge: Dalibor Bosančić

Filmografija

Savjetodavna emisija donosi brojne teme iz zdravstva, medicine, načina življenja, prehrane, navika i raznih drugih aspekta življenja.

Emisija nam između ostalog otkriva i kako neke poznate osobe razmišljaju o zdravlju, kakav je njihov životni stil, putuju li puno, da li se fizički iscrpljuju, imaju li kakve tegobe, alergije ili neke druge zdravstvene probleme. Rubrika Zdravlje s poznatima donosi brojne korisne liječničke savjete, pa tako gledatelji imaju priliku saznati neke nove načine, metode kojima će održavati svoje zdravlje i brinuti o sebi. Emisija također obrađuje i niz ozbiljnih tema iz područja zdravstvene skrbi u rubrici Zdravstvena iskaznica. Zdrava prehrana je pola zdravlja tako da korisne savjete saznajemo iz rubrike Kuhamo zdravo, a Vježbom do savršenstva ulazimo u svijet treninga, tretmana, i otkrivamo sve načine kako adekvatno paziti na svoje tijelo, te postati i ostati u kondiciji.

Komentari (0)

Foto