nedjelja, 07.06.2020 21:04

Romano Bolković - 1 (2022)

Romano Bolković - 1 na 1 (Originalni naziv)

talk show

Talk-show Romana Bolkovića

Miroslav Škoro hrvatski je pjevač, skladatelj, aranžer, ekonomist i političar. Dvije godine studirao je na Community College of Allegheny County u Sjedinjenim Državama, zatim je bio polaznik prvog naraštaja Diplomatske akademije MVP-a RH te je od 1995. do 1997. godine obnašao dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Pečuhu. Vodio je više vlastitih trgovačkih društava, a od 2001. do 2006. bio je glavni direktor Croatia Records d.d. Diplomirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku - smjer marketing, gdje je u prosincu 2017. godine postao i doktor ekonomskih znanosti, obranivši disertaciju na temu Modeli upravljanja i raspodjele prihoda glazbene industrije u uvjetima digitalizacije. Godine 2019. postao je suradnik na kolegiju Uvod u ekonomiju na diplomskom studiju ekonomije na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin. Kandidirao se na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor 2007. te postao saborskim zastupnikom HDZ-a. Bio je kandidat za predsjednika Republike Hrvatske i u prvom krugu predsjedničkih izbora zauzeo treće mjesto s 24,45 % glasova. U veljači 2020. osnovao je političku stranku Domovinski pokret Miroslava Škore. S Miroslavom Škorom razgovaramo o tome kome se Domovinski pokret prvenstveno obraća, o razočaranju u parlament kao instituciju, o gubitku povjerenja u državne institucije, o programu pokreta, o tome što je Domovinski pokret vrijednosno, do kojih vrijednosti drži, koje su ključne točke gospodarskog programa pokreta, o njegovom poduzetničkom iskustvu, o spremnosti na vladu nacionalnog jedinstva, o tome s kime bi Domovinski pokret koalirao a s kime nikako ne bi, o Domovinskom pokretu i ruskoameričkom utjecaju, o Bartulici i prinovama, o ženama na listama Domovinskog pokreta, o tome bi li se Domovinski pokret i danas zalagao za promjenu Ustava s ciljem osnaženja ustavnog položaja predsjednika RH, zašto ne EU kao federacija, kako uz naš mentalitet poraziti korupciju, kakva je politička panorama Hrvatske, ima li Hrvatska budućnost uz prošlost koja ne prolazi te o tome što ima loše u iseljavanju.
 
Režija:
Scenarij: Slavica Babić
Uloge: Romano Bolković

Filmografija

Gosti su diplomati, državnici, sadašnji ili budući, koji sudjeluju u oblikovanju europske pa i svjetske politike i na neki način djeluju na političke procese.

Prof. Igor Filipčić ravnatelj je Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan", specijalist psihijatar i subspecijalist biologijske i socijalne psihijatrije. Voditelj je Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za liječenje transkranijalnom magnetskom stimulacijom (TMS) psihijatrijskih bolesti i komorbiditeta Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan". Ove godine izabran je za člana Povjerenstva Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za psihijatriju, a 2021. godine za člana Povjerenstva Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za praćenje prevencije, dijagnostike i liječenja duševnih bolesti. zdravlje u razdoblju nakon COVID-a. Predsjednik je Hrvatskog društva za neurostimulaciju mozga pri Hrvatskom liječničkom zboru; član užeg Europskog odbora za neurostimulaciju mozga TMS i druge stimulacije mozga; profesor na Katedri za psihijatriju na Zavodu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; zastupnik u Skupštini Hrvatske liječničke komore; član Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore; suurednik u časopisu Curent Opinion Psychiatry; autor i suautor pet knjiga i petnaest poglavlja u knjigama te preko 120 znanstvenih radova (CC, SCI ili SSCI).
S profesorom Filipčićem razgovaramo o tome koji su to psihički poremećaji u suvremenom društvu, kako se suočiti s depresijom i anskioznošću, kako liječiti PTSP i prevenirati suicid nakon izoliranosti zbog zatvaranja, potresa, globalnih promjena, o iscrpljenosti zdravstvenih djelatnika, koji su to prioriteti psihijatrijske struke i postoji li u nas strategija mentalnog zdravlja, što učiniti i na koji način ojačati otpornost ljudi, koja je uloga Svjetske psihijatrijske organizacije WPA , kako promijeniti činjenicu da psihijatrijski bolesnici žive petnaest godina kraće od opće populacije zbog neprepoznatih i neliječenih tjelesnih bolesti, kakva je situacija psihijatrije danas, napredak farmakopeje te promjene pristupa u liječenju, kolike su društvene stigme psihičkih bolesti, što je to transkranijalna magnetska stimulacija, o novom sociorehabilitacijskom modelu Klinici za psihijatriju "Sveti Ivan", o tome koji su programi EU-a i zašto su oni važni u medicini RH i psihijatriji te o upravo započetom 5. Europskom kongresu za neurostimulaciju mozga.

Komentari (4)

Foto