Raspjevani detektiv (2003)

THE SINGING DETECTIVE (Originalni naziv)

komedija drama mjuzikl kriminalistički

U bolničkom krevetu pisac Dan Dark zapada u halucinantna stanja, postaje nesnošljiv

 
Režija: Keith Gordon
Scenarij: Dennis Potter
Uloge: Robert Downey Jr., Robin Wright Penn, Mel Gibson, Jeremy Northam, ...

Filmografija

Scenarij ovog žanrovski heterogenog ostvarenja u kojem se osim dramsko-kriminalističke odrednice mogu naći i elementi komedije i mjuzikla napisao je pokojni Dennis Potter, autor istoimene BBC-jeve mini-serije snimljene sredinom osamdesetih godina. Borbu glavnoga lika s teškom kožnom bolešću, konkretno ekstremnim slučajem psorijaze, Potter je utemeljio na vlastitom traumatičnom iskustvu, što je vidljivo i iz specifične narativne strukture ovoga filma. Ona je uokvirena perspektivom glavnoga lika, čiji um, zbog lošeg psihofizičkog stanja, ne uspijeva više razlučiti stvarno od nestvarnoga.

Dan Dark (R. Downey, Jr.), pisac kriminalističkih šund romana, boluje od teške kožne bolesti i već mjesecima leži u bolničkom krevetu. Okružen bolešću, nesrećom i nedovoljno suosjećajnim bolničarima, Dark se preda crnim mislima, počne gubiti dodir sa stvarnošću i zapadati u halucinantna stanja u kojima se identificira s likom detektiva iz vlastitog romana.
Kao detektiv, Dark pjeva u noćnim barovima, istražuje ubojstvo prostitutke i prisjeća se nesretnog djetinjstva. Ne znajući što je san, a što java, Dark u bolnici u svakome vidi neprijatelja - u njegovim očima bolničari ga se žele riješiti, a supruga (R. Wright Penn) koja ga stalno posjećuje vara ga s kim god stigne. Kad napokon postane nesnošljiv i agresivan, liječnici Darka upute bolničkom psihijatru, dr. Gibbonu (M. Gibson). Usprkos početnom animozitetu, s njim će napokon pronaći zajednički jezik i duševno smirenje...
Mnogima se ovakav fabularni koncept može činiti nesvrhovitim, no jedan poznati američki kritičar ispravno je primijetio kako namjera ovoga filma i nije bila napraviti klasičan mjuzikl, film noir ili pak komediju, već dati subjektivan pogled na ljudsku patnju i načine na koje se s njome, u ovome konkretnom slučaju, izmučeni bolesnik nosi. Srdžba, cinizam i samosažaljenje neke su od emocija koje glavni lik proživljava i koje stvaraju kaos u njegovoj glavi, kaos čijim svjedokom postaje i gledatelj, upravo zahvaljujući karakterističnoj narativnoj strukturi i, možda još važnije, izvrsnoj interpretaciji Roberta Downeyja Jr. (Air America, Short Cuts). Uz njega, ovaj zanimljiv i originalan film odlikuju i vrlo dobri nastupi Mela Gibsona (Hrabro srce), ujedno i producenta filma, lijepe Robin Wright Penn (Forrest Gump) i Jeremyja Northama (Emma).
Na Katalonskom međunarodnom filmskom festivalu "Raspjevani detektiv" bio je nominiran u kategoriji najboljeg filma, a nagrađen u kategoriji najboljeg glumca (Downey).

Komentari (0)

Foto