Bulevar sumraka (1950)

Sunset BLVD. (Originalni naziv)

kriminalistički

Nuspješan scenarist dobiva posao prepravka scenarija za bivšu zvijezdu nijemih filmova

 
Režija: Billy Wilder
Scenarij: Charles Brackett, Billy Wilder
Uloge: William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim, Nancy Olson

Filmografija

Od 11 nominacija za Oscara ovjenčana onima za najbolji scenarij, glazbu i scenografiju, te nagrađena sa četiri Zlatna globusa, impresivna drama Billyja Wildera (Svjedok optužbe, Neki to vole vruće, Izgubljeni vikend, Sabrina, Sedam godina vjernosti, Ljubav poslijepodne, Slatka Irma, Kolačić sreće, Fedora, Buddy Buddy), jedinog filmaša iz razdoblja klasičnog Hollywooda koji se podjednako izvrsno snalazio u svim filmskim žanrovima, jedan je od najznačajnijih filmova svih vremena.

Dok njegovo mrtvo tijelo pliva u bazenu stare vile na holivudskom Bulevaru sumraka, a policijski se automobili približavaju kući, ubijeni filmski scenarist Joe Gillis (W. Holden) odluči nam ispripovijedati kako je tu dospio. Još prije šest mjeseci bio je trećerazredni holivudski pisac scenarija koji je uzaludno obijao pragove u nadi da će mu neka od priča biti prihvaćena. Među onima koji su odbili njegov posljednji rukopis bila je i Betty Schaefer (N. Olson), čitateljica scenarija za producenta Sheldrakea (F. Clark) i djevojka Joeova prijatelja Artieja Greena (J. Webb). A onda je jednog dana, bježeći pred agentima porezne službe, Joe dospio pred staru vilu na Bulevaru sumraka. Začuvši energičan ženski glas koji ga je pozvao u kuću, Joe je otkrio da u oronuloj vili živi Norma Desmond (G. Swanson), legendarna diva nijemog filma odavno zaboravljena od javnosti. Doznavši da o Gloriji brine ekscentrični njemački batler Max von Mayerling (E. von Stroheim), Joe shvati da ga je ocvala diva zamijenila za pogrebnika njezinog uginulog ljubimca čimpanze. No kad joj slaže da je uspješni i cijenjeni scenarist, Norma pozove Joea da se na neko vrijeme smjesti u kući i pomogne joj oko dorade scenarija za njezin navodno veliki povratnički film. Mučen glađu i besparicom Joe prihvati poziv, ne sluteći da će radom na Norminu scenariju s nesretnom glumicom započeti bizaran odnos koji će biti sve prije no idiličan....

Fascinantni "Bulevar sumraka" posljednja je majstorova suradnja sa scenaristom Charlesom Brackettom (Ninočka, Vatrene lopte, Bojnik i malena, Niagara), trostrukim oskarovcem koji je najveće uspjehe postigao upravo surađujući s Wilderom, i ujedno najmračniji i najtjeskobniji redateljev film. U glavnoj ulozi nastupa oskarovac W. Holden (Jučer rođena, Most na rijeci Kwai, Divlja horda, Pakleni toranj, Fedora) a njegovi su partneri G. Swanson (Osma žena Modrobradog, Madame Sans-Gene, Aerodrom), istinska zvijezda nijemog filma tri puta nominirana za Oscara, redatelj E. von Stroheim (Pohlepa), koji je upravo filmom "Kraljica Kelly" upropastio njezinu karijeru; te N. Olson (Portret Jennie, Momak iz Oklahome), za ovu ulogu niminirana za Oscara. Filmsku glazbu potpisuje dvostruki oskarovac Franz Waxman (Rebecca, Cilj Burma, Humoreska, Mjesto pod suncem, Taras Buljba), a fotografiju višestruko za Oscara nominirani John F. Seitz (Još jednom Mršavko, Sullivanova putovanja, Veliki sat), česti suradnik Billyja Wildera i Prestona Sturgesa.


Komentari (4)

Foto