Ljubav je vrag - studija za portret Francisa Bacona (1998)

Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon (Originalni naziv)

drama romantika biografski

Ovaj neobičan biografski film portretira velikog slikara bez simpatije

 
Režija: John Maybury
Scenarij: John Maybury
Uloge: Derek Jacobi, Daniel Craig, Tilda Swinton

Filmografija

Film je snimljen prema biografiji "The Gilded Gutter Life of Francis Bacon", autora Daniela Farsona, koji je bio i konzultant pri snimanju. Ovaj tipičan art-film nagrađen je na festivalu u Edinburghu, gdje je nagradu osvojio i nositelj glavne uloge Derek Jacobi.

Biografski art-film. Iznenadivši provalnika, slikar Francis Bacon (D. Jacobi) poziva ga u krevet. Provalnik George Dyer (D. Craig), podrijetlom iz siromašne radničke obitelji i sitni lopov, trideset godina mlađi od sredovječnog Bacona, prihvaća poziv. Tako počinje za Georgea mučna i iscrpljujuća veza. Baconov je odnos prema Georgeu zaštitnički i sentimentalan, a privlače ga njegova istodobna amoralnost i nevinost. U seksualnom životu Dyer dominira, jer je Bacon mazohist. Slikar uvodi mladića u društvo i upoznaje sa svojim prijateljima i kolegama iz Sohoa. Ta veza rafiniranog intelektualca i samoživog umjetnika s mladićem koji se teško prilagođava slikarevom stilu života i ponašanju u njegovim krugovima izazvat će kod mladića duboku i tragičnu krizu. On pije, uzima pilule i muče ga noćne more, a teško podnosi i Baconove povremene nevjere...
Ovaj neobičan biografski film portretira velikog slikara bez simpatije i bez uobičajene biografove naklonosti. Koncipiran kao Baconovo sjećanje na razdoblje od desetak godina unatrag, od njegove velike, uspješne retrospektivne izložbe u Grand Palaisu u Parizu 1971. do događaja ovdje opisanih, film Johna Mayburyja ukazuje na nove mogućnosti u stvaranju biografskih filmova. Budući da mu nije bilo dopušteno snimanje Baconovih slika, redatelj se odlučio na vizualna rješenja - figurativno izobličavanje i tonalitet boja - koja ilustriraju Baconovo viđenje svijeta i dočaravaju njegov likovni opus.

Komentari (0)

Foto