Topovi s Navaronea (1961)

THE GUNS OF NAVARONE (Originalni naziv)

akcija drama avantura ratni

Skupina komandosa dobiva opasan zadatak, uništiti nacističke topove na otoku Navaroneu

 
Režija: J. Lee Thompson
Scenarij: Alistair MacLean, Carl Foreman
Uloge: Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn, Anthony Quayle

Filmografija

Prema istoimenom romanu škotskoga pisaca Alistara MacLeana nastao je jedan od najvećih ratnih filmova svih vremena, visokobudžetni spektakl "Topovi s Navaronea". Uloge u ovom ratnom klasiku dodijeljene su velikanima filma, nenadmašnima Gregoryju Pecku, Davidu Nivenu i Anthonyju Quinnu. Film je režirao J. Lee Thompson na Rodeziji, a kao zanimljivu činjenicu spomenimo da se Anthonyju Quinnu lokacija toliko svidjela da je ondje kupio zemljište, koje se naziva i Zaljev Anthonyja Quinna.

Godina je 1943. Suočeni s gubicima, Nijemci pokušavaju uvući u sukob neutralnu Tursku i nagovoriti je da se priključi silama Osovine. S tom namjerom, odluče napasti britanske snage na otoku Kherosu u Egejskom moru. Dvije tisuće britanskih vojnika nalazi se u klopci, a njihova mornarica ne može ih spasiti zbog njemačkih topova koji se nalaze na susjednom otoku Navaroneu. Skupina komandosa, koju, na čelu s bojnikom Royem Franklinom (Anthony Quayle), čine satnik Keith Mallory (Gregory Pack), pukovnik poražene grčke vojske Andrea Stavros (Anthony Quinn), kaplar Miller (David Niven), stručnjak za eksplozive Spyros Pappadimos (James Darren) i stručnjak za borbu noževima Butcher Brown (Stanley Baker), preruši se u grčke mornare i brodom krene u misiju s jedinim ciljem - razoriti topove.

Film je 1961. postigao ogroman uspjeh na kino blagajnama, osvojio nagradu Akademije za najbolje efekte i bio nominiran u čak 6 kategorija: najbolji film, redatelj, adaptirani scenarij, najbolja montaža, najbolji zvuk i najbolja glazba.


Komentari (0)

Foto