Cijena pravde (1998)

A Civil Action (Originalni naziv)

drama

Uspješan odvjetnik preuzima slučaj za koji je mislio da će mu donijeti slavu i zaradu

 
Režija: Steven Zaillian
Scenarij: Steven Zaillian, Jonathan Harr
Uloge: John Travolta, Robert Duvall, Tony Shalhoub, William H. Macy, Peter Jacobson

Filmografija

Film je dvostruko nominiran za Oscara 1999. godine (najbolja sporedna uloga i kinematografija). Robert Duvall nominiran je i za Zlatni globus.

Neumorno ustrajni odvjetnik Jan Schlichtmann (John Travolta) postaje tužitelj koji zastupa nekolicinu obitelji koje su od njega došle zatražiti pravdu i pomoć. Istražujući slučaj, koji se isprva čini da neće donijeti veliku zaradu, Jan shvati da se radi o velikom pokušaju zataškavanja. Naime, jedna kompanija za proizvodnju kože vjerojatno je povezana i odgovorna za nekolicinu smrtnih slučajeva izazvanih leukemijom. Schlichtmann i njegova tri suradnika odlaze istražiti kontaminirano područje s namjerom podizanja tužbe i traženja odštete.
Zaljubljenici odvjetničkih filmova objeručke će prigrliti ovu nepredvidljivu i napetu sudsku dramu Stevena Zailliana ("Svi kraljevi ljudi"), koja uspijeva izbjeći sve klišeje u koje gotovo uvijek upadaju filmovi sudske tematike. Prema istoimenoj knjizi Jonathana Harra, neki od najvećih glumačkih imena (John Travolta, Robert Duvall,, William H. Macy, John Litgow, James Gandolfini, Stephen Fry, Sydney Pollack…) odigrali su nezaboravne uloge i tako nam pružili ogledni triler iz sudske prakse, koji bi trebao postati predložak drugim sudskim dramama.



Komentari (0)

Foto