Sportska groznica (2005)

Fever Pitch (Originalni naziv)

komedija romantika sport

Strastveni navijač bejzbola zapušta djevojku zbog omiljenog kluba

 
Režija: Peter Farrelly, Bobby Farrelly
Scenarij: Lowell Ganz, Nick Hornby
Uloge: Drew Barrymore, Jimmy Fallon, Jason Spevack, Jack Kehler, Scott H. Severance

Filmografija

Amerikanizirana verzija istoimene novele popularnog britanskog pisca Nicka Hornbyia. Kako bi se više približili američkoj publici braća Farrelly zamijenili su nogomet baseballom.

Srednjoškolski nastavnik Ben (Jimmy Fallon) od malih je nogu strastveni ljubitelj bejzbola i vatreni navijač Boston Red Soxa, bejzbol kluba čije loptice već godinama ne lete baš najbolje. Kako su učenici i bejzbolaši godinama bili sve što je Benu potrebno za sreću, niti jedna njegova veza nije uspjela ući u ozbiljnu fazu. No sve bi se to trebalo promijeniti kada upozna Lindsey (Drew Barrymore), lijepu i uspješnu poslovnu ženu. Iako ova ozbiljna radoholičarka i djetinjasti fan bejzbola na prvi pogled nemaju ništa zajedničkog, sudar dva različita svijeta urodi prekrasnom vezom. Ali s dolaskom proljeća stiže i nova sezona bejzbola, pa Lindsay sve bolje upoznaje pravu ljubav Benova života - Boston Red Soxe. Kako joj Ben ne nudi previše izbora, Lindsey će morati izabrati između ljubavnog trokuta s Benovom najdražom momčadi i potragom za srećom na drugom mjestu.
Iako su nas poznati redatelji, braća Farrelly, navikli na potpuno blesave i otkačene komedije s neograničenim dozama smijeha ("Svi su ludi za Mary", "Glup i gluplji", "Ja, ja i Irena"), "Sportska groznica" odmiče od njihovog uobičajenog pristupa žanru i uranja u komediju obojenu romantikom i emocijama. Zaslugu za to djelomično mogu pripisati i odličnom radu scenarista Lowella Ganza i Babaloo Mandel, koji su u uspješnoj adaptaciji britanskog romana i originalne filmske verzije mjesto radnje preselili iz Engleske u Boston, a kao zaplet su odabrali strast za bejzbolom umjesto za nogometom.Zanimljive nijanse prekrasne ljubavne kemije između glavnih likova pripisuju se ponajprije odličnom nastupu kontroverzne holivudske slatkice Drew Barrymore ("Charlijevi anđeli", "Nikad se nisam poljubila", "E.T."), no svakako je hvale vrijedan i nastup njezinog partnera Jimmyja Fallona ("Taxi", "Spin City").
"Sportska groznica" nije tek klasična romantična komedija ispunjena sladunjavim scenama, iščekivanjem prvog poljupca ili ženskim tračevima s najboljim prijateljicama, već nam nudi realističan pristup ljubavnim problemima jednog mladog para. Kako je tema filma problem koji muči mnoge parove, ljepše će se polovice prepoznati u izgubljenim živcima zbog nebrojenih utakmica, dok će se svaki muškarac sjetiti davljenja svojih odabranica i borbe za daljinski. No dobra je vijest što film skriva slatku malu tajnu kako spojiti naizgled nespojivo na zadovoljstvo obje strane.

Komentari (2)

Foto