Dracula (1979)

DRACULA (Originalni naziv)

horror romantika

Grof Dracula (F. Langella) širi strah i smrt gradićem u kojemu se nastanio nakon brodoloma

 
Režija: John Badham
Scenarij: W. D. Richter
Uloge: Frank Langella, Laurence Olivier, Donald Pleasance, Kate Nelligan, ...

Filmografija

Za ovu ekranizaciju glasovitog jezovitog romana Brama Stokera glavni je scenaristički predložak bio brodvejski kazališni komad koji su napisali Hamilton Deane i John L. Balderston.Bio je to treći kino-film redatelja Johna Badhama.

Prilikom brodoloma kod engleskog gradića Whitbyja jedini preživjeli je grof Dracula (F. Langella), vampir koji je doputovao iz Transilvanije. Useli se u jedan dvorac koji mu je pronašao mladi odvjetnik Jonathan Harker (T. Eve). Jonathan je zaručen s Lucy Seward (K. Nelligan), lijepom kćerkom dr. Jacka Sewarda (D. Pleasance) koji vodi lokalnu psihijatrijsku bolnicu.

Kod nje se nalazi prijateljica Mina (J. Francis), kći Sewardovog prijatelja profesora Abrahama Van Helsinga (L. Olivier). Svi oni vrlo ljubazno prime šarmantnoga grofa Draculu i uvedu ga u svoje društvo. Dracula najprije "baci oko" na Minu. Po noći joj provali u sobu i ugrize je svojim vampirskim očnjacima u vrat. Isiše joj svu krv i ona ujutro umre. Dr. Seward smjesta obavijesti profesora Van Helsinga.

Van Helsing je stručnjak za natprirodne pojave, vampire i vukodlake i zna kako ih se može zauvijek uništiti. On ubrzo nasluti što je pravi uzrok smrti njegove kćeri. Ona nije jedina Draculina žrtva u mjestu. Od tog trenutka počet će borba dviju osoba od kojih jedna predstavlja sve što je dobro, a druga sve što je zlo.

 


Komentari (0)

Foto