Imati i nemati (1944)

TO HAVE AND HAVE NOT (Originalni naziv)

romantika avantura ratni

Steve (H.Bogart) za vrijeme nacističke okupacije pomaže pokretu otpora sa svojim brodom

 
Režija: Howard Hawks
Scenarij: Jules Furthman, William Faulkner
Uloge: Humphrey Bogart, Walter Brennan, Lauren Bacall, Dolores Moran, ...

Filmografija

Snimljen prema djelu nobelovca Ernesta Hemingwaya, film je scenaristički rad još jednog velikana američke književnosti i laureata Nobelove zaklade Williama Faulknera koji je priču prilagodio s Julesom Furthmanom. Režije se prihvatio jedan od najsvestranijih redatelja zlatnog doba Hollywooda Howard Hawks

Luka Fort-de-France, ljeto 1940. Posljedice nacističke okupacije Francuske nisu mimoišle ni njezin karipski otok Martinique na kojem su vlast preuzeli vichyjevski kolaboracionisti.

Čini se da se rat ne tiče nonšalantnog Harryja Morgana zvanog Steve (H. Bogart), vlasnika ribarskog broda koji sa svojim šeprtljavim pomoćnikom Eddiejem (W. Brennan) svakodnevno odlazi u ribolov.

Ali član francuskog Pokreta otpora Gerard (M. Dalio) zamoli Harryja da pomogne potajno dovesti na otok jednog od mjesnih vođa otpora Paula de Bursaca (W. Molnar) i njegovu suprugu Hellene (D. Moran). Harry isprva odbija, ali se predomisli kada istodobno odluči pomoći i lijepoj pjevačici Marie (L. Bacall) koja također ima problema s vichyjevskim vlastima.

 


Komentari (1)

Foto