Vještice iz Salema (1996)

THE CRUCIBLE (Originalni naziv)

drama povijesni

Ekranizacija kazališnog komada dramatičara Arthura Millera o "lovu na vještice"

 
Režija: Nicholas Hytner
Scenarij: Arthur Miller
Uloge: Daniel Day-Lewis, Winona Ryder, Paul Scofield, Joan Allen, Rob Campbell

Filmografija

Hytneru je prvi film bio hvaljena "Ludost kralja Georgea" (1994), a "Vještice iz Salema" bile su mu drugi film. Briljantnu ulogu ostvario je D. Day-Lewis (Soba s pogledom, Nepodnošljiva lakoća postojanja, Moja lijeva noga, Doba nevinosti, U ime oca). Iste godine kad je igrao u "Vješticama iz Salema" oženio se Millerovom kćerkom Rebeccom, spisateljicom i redateljicom.

Jedne noći, krajem 17. stoljeća, svećenik iz puritanske protestantske zajednice u Salemu uhvati svoju nećakinju Abigail (W. Ryder) i još desetak djevojaka u neobičnom poganskom ritualu. Djevojke plešu i luduju, a Abigail se maže krvlju pijetla i otvoreno priželjkuje smrt Elizabeth (J. Allen), ženi lijepog Johna Proctora (D. Day-Lewis) u kojeg je nesretno zaljubljena. Svećenik posumnja da su djevojke opsjednute vragom. Njegovo se uvjerenje učvrsti kad dvije djevojčice obole od neobične bolesti. Imaju zatvorene oči, leže, dišu, ne spavaju ali ne reagiraju. Abigail je uvjerena da se ta djeca prave da ih je spopao vrag kako bi njoj napakostile. Svećenik pozove iz drugog grada svećenika Halea (R. Campbell) koji je stručnjak za otkrivanje vražje prisutnosti i on prisili crnkinju koja je vodila ritual da prizna da je opsjednuta vragom. Istodobno Abigail, koja je imala kratku vezu s Johnom, pokuša tu vezu nastaviti no on je odbaci jer je vjeran ženi. Sad Abigail u strahu da i nju ne proglase vješticom počne brže bolje proglašavati druge žene vješticama. U grad stiže nemilosrdni sudac Danforth (P. Scofield) i počnu ispitivanja i zasjedanje suda. Abigail kaže pred sudom da je njegova Elizabeth vještica koja ju želi ubiti. Čak sama sebe rani i optuži Elizabeth. U Proctorovoj kući sučevi ljudi pronađu lutku probodenu iglom i odmah zaključe da je to igla koja je bila "poslana" na Abigail...

"Vještice iz Salema" i "Smrt trgovačkog putnika" dvije su najpoznatije drame jednog od najvećih modernih američkih dramatičara Arthura Millera (1915-2005). Za "Vještice" je, kao najbolju dramu, 1953. dobio glavnu američku kazališnu nagradu "Tony". Svakome je bilo jasno da je u drami bila samo prividno riječ o "povijesnim" vješticama. Miller je zapravo mislio na "lov na vještice" koji se nekoliko godina prije razmahao u Americi kad je senator McCarthy sustavno progonio komuniste i ljude koji su s njima imali veze. I Miller je bio sumnjiv, a njegov prijatelj, kazališni I filmski redatelj Elia Kazan priznao je da je bio komunist i izdao svoje drugove, jer je "shvatio svoju zabludu". Kad mu je Miller ponudio da "Vještice" režira za kazalište, odbio je. Filmska verzija tog kazališnog komada, u režiji jednog od najuspješnijih britanskih kazališnih redatelja Nicholasa Hytnera (r. 1956), ima univerzalniji karakter jer kod gledatelja budi asocijacije na sve vrste "lova na vještice".


Komentari (0)

Foto