Rat Roseovih (1989)

The War of the Roses (Originalni naziv)

drama crna komedija

Bogati bračni par ne preza ni od čega u sudskoj bitci

 
Režija: Danny DeVito
Scenarij: Warren Adler, Michael Leeson
Uloge: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito, Marianne Sägebrecht, ...

Filmografija

Nastao prema istoimenoj noveli pisca Warrena Adlera. The War of the Roses je priča o bogatom bračnom paru sa naizgled savršenim brakom, on je uspješni odvjetnik a ona ugostiteljica. Kada se brak počne raspadati njihov novac i materijalna dobra uzrok su okrutnog i ogorčenog razvoda.

Student prava Oliver Rose (M. Douglas) i gimnastičarka Barbara (K. Turner) upoznali su se na aukciji i zaljubili na prvi pogled. Iste su večeri završili u krevetu, a ubrzo su se vjenčali i dobili dvoje djece. Usprkos tome što su živjeli skromno, ljubav je cvjetala i bili su sretni. Uskoro je Oliverova karijera napredovala, pa se obitelj preselila u prekrasnu luksuznu vilu i počela živjeti na visokoj nozi. Obiteljska idila sada se zadržavala samo na površini, a ljubav je počela ustupati mjesto nesnošljivosti i zajedljivosti. Oliver je naporno radio u odvjetničkom uredu, a Barbara je dane provodila kao kućanica i to ju je izjedalo. Zamrzila je svoj život i Olivera te zatražila razvod. Krenula je brakorazvodna parnica u kojoj je borba za vlasništvo nad kućom pretvorila supružnike u smrtne neprijatelje, a sredstva obračuna nadmašila su i najmaštovitije mogućnosti.
"Rat Roseovih" istodobno je tmuran, depresivan, prilično sarkastičan i smiješan pogled na ljubav i bračnu idilu te mržnju i pakao zajedničkog života. Danny DeVito, slavni američki glumac (Batman se vraća, Krupna riba) i priznati redatelj (Hoffa), odabrao je vrlo dobar književni predložak (scenarij Michaela Leesona utemeljen je na romanu Warrena Adlera) kako bi se osvrnuo na tamnu stranu inače idealiziranog bračnog života. Odbacujući patetiku i pretjeranu ozbiljnost, DeVito je transformaciju ljubavi u mržnju popratio izrazito efektnim, najčešće verbalnim, a ponekad i fizičkim humorom. Krajnja tragedija time nije izgubila na intenzivnosti i ozbiljnosti. Dapače, željeni je efekt postignut, a pouka, iako prezentirana na izrazito zabavan i pomalo neuobičajen način, i dalje je potpuno jasna. M. Douglas i K. Turner neponovljivo su odigrali supružnike, a ovo im je, nakon "Lova na zeleni dijamant" i "Dragulja s Nila", treći film u kojem su glumili zajedno s Dannyjem DeVitom.
Pohvale zaslužuje i DeVitova fantastična režija te umijeće da, pametno koristeći dramaturšku strukturu, događajima na filmu podari prijeko potreban smisao i uvjerljivost. Film je bio nominiran za tri Zlatna globusa (najbolji film - komedija, glumac i glumica), BAFTA-u (najbolji adaptirani scenarij) i Zlatnog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Danny DeVito), a osvojio je njemačku nagradu Golden Screen.
U "Ratu Roseovih" gledatelj prati tuđe muke i nevolje koje su, usprkos određenoj prenaglašenosti i karikiranosti, ipak potpuno moguće i stvarne. A zahvaljujući izvrsnoj ideji, inteligentnom scenariju i vrhunskoj režijsko-glumačkoj kvaliteti, uživanje u tuđim mukama, što je bit crne komedije, nikada nije bilo ovako potpuno.

Komentari (6)

Foto