Replikator (2006)

A Scanner Darkly (Originalni naziv)

triler drama animirani kriminalistički sf

Policajac se bori sa poremećajem višestruke ličnosti

 
Režija: Richard Linklater
Scenarij: Philip K. Dick, Richard Linklater
Uloge: Rory Cochrane, Robert Downey Jr., Mitch Baker, Keanu Reeves, Winona Ryder

Filmografija

Prema romanu legendarnoga pisca SF-a Philipa K. Dicka, pod redateljskom palicom Richarda Linklatera (Before Sunrise; Before Sunset), Replikant je priča o policajcu i kriminalcu. Ali oni su ista osoba!

Amerika je u bliskoj budućnosti izgubila rat protiv droge. Vlada paranoja, a dva od deset Amerikanaca unajmljena su da rade za vladu i uhode ostalih osam u ime nacionalne sigurnosti i borbe protiv droga. Upoznajte Freda, neodlučna policajca u civilu kojega je unovačila vlada.Kako bi zadržao svoju krinku, Fred redovito uzima popularnu supstanciju D. Zbog droge je Fred dobio poremećaj višestruke ličnosti, a jedne nije svjestan: njegov je alter ego Bob Arctor, diler droge.

Fredovi nadređeni stvaljaju holografsku kameru u njegov dom kao dio operacije uhođenja Boba.Odijelo koje mijenja izgled dopušta Fredu da se pojavi pred kamerama kao Bob i sprječava njegove kolege da saznaju njegov pravi identitet. Kamera u Fredovom/Bobovom stanu otkriva da njegovi prijatelji redovito cinkaju jedan drugoga kako bi dobili više droge. Čak i Donna, mlada dilerica u koju je Fred zaljubljen, više voli droge od ljudskoga kontakta.

Putovanje u apsurd, mjesto na kojem identitet i lojalnost gotovo više ne postoje i gdje se nikomu ne može vjerovati – ni samomu sebi. Dobro došli u svijet Replikanta.


Komentari (3)

Foto