Teleskop (2016)

Telescope (Originalni naziv)

dokumentarni

Ovaj jedinstveni film odvodi nas u svemir i donosi pregled povijesti teleskopa

 
Režija: Nathaniel Kahn
Scenarij: Nathaniel Kahn
Uloge: Jon Arenberg, Blake Bullock, Julianne Dalcanton, Lee Feinberg

Filmografija

Od postanka civilizacije, ljudi su gledali u nebo i pitali se: Kako je nastao svemir? Odakle smo došli? Jesmo li sami? Kroz stoljeća smišljali smo bolje i veće alate koji bi nam mogli pomoći odgovoriti na ta pitanja. Film Teleskop odvest će gledatelje na putovanje kroz povijest teleskopa, od Galilea, Newtona, do Hubblea i danas James Webb svemirskog teleskopa (JWST) koji se upravo izrađuje.

TELESKOP, u režiji Oscarom nominiranog producenta Nathaniela Kahna ("My Architect" i "Two Hands"), predstavlja dinamično putovanje iza kulisa i sljedeći korak u evoluciji teleskopa - NASA-in James Webb svemirski teleskop. Ovaj masivni instrument u izgradnji bit će 100 puta moćniji od svemirskog teleskopa Hubble.
Funkcionirat će kao pravi vremenski stroj sposoban osvrnuti se na podrijetlo svemira i identificiranje potencijalnog života na planetima daleko izvan Sunčevog sustva. Uz pristup ljudima i tehnologijama koje pokreću njegovo djelovanje, uključujući astrofizičare, inženjere s Northrop Grummana, osoblje NASA-inog Goddard Space Flight centra i Space Telescope Science instituta, operativnog centra za Hubble i Webb, film osvjetljuje visoko rizičnu misiju izgradnje ovog novog znanstvenog instrumenta.
Film predstavlja i sveobuhvatan pogled na 400 godina staru i dinamičnu povijest teleskopa, počevši od Galilea 1609.

Komentari (0)

Foto