Neprijatelj pred vratima (2001)

Enemy at the Gates (Originalni naziv)

akcija ratni povijesni

Priča prema istinitom događaju o okršaju ruskog i njemačkog snajperista za 2. sv. rata

 
Režija: Jean Jacques-Annaud
Scenarij: Jean Jacques-Annaud, Alain Godard
Uloge: Jude Law, Ed Harris, Rachel Weisz, Joseph Fiennes, Bob Hoskins, ...

Filmografija

Radnja filma se bavi istom tematikom kao i istoimeni roman Williama Craiga iz 1973 koji također dokumentira podvige mladog ruskog vojnika Vassilika Zaitseva.Film je nominiran za nagrade Harry, European Film, British Society of Cinematographers i Motion Picture Sound Editors.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata, u zimu 1942. godine, mogući pad Staljingrada pod njemačku vlast značio bi i pad cijele zemlje, pa golem ulog bitku čini jednom od najvažnijih u kojoj su ikada sudjelovale i jedna i druga vojska. Ruski snajperist Vasilij Zajcev (Jude Law) ima zadatak potajno ubijati jednog po jednoga njemačkog vojnika, uništavajući tako moral njemačkih trupa koje se ne osjećaju sigurno niti u svojim taborima. Politički komesar Danilov (Joseph Fiennes) svaki Vasilijev podvig spremno razglasi novinama, koje od mladog snajperista počinju stvarati nacionalnog junaka. Vasilij se zbog svega toga ne osjeća nimalo ugodno jer misli kako se ne može nositi s očekivanjima koja su mu nametnuta. Neslaganje s Danilovim se produbi kada se i komesar i snajperist zaljube u istu djevojku, Tanju (Rachel Weisz). Usred takvih Vasilijevih unutarnjih dvojbi u Rusiji se pojavljuje i njemački vrhunski snajperist König (Ed Harris), sa zadatkom eliminiranja svoga ruskoga kolege i suparnika.

Ratna drama "Neprijatelj pred vratima", redatelja i ko-scenarista Jean-Jacquesa Annauda, pripovijeda o jednoj od najvažnijih bitaka Drugoga svjetskog rata, borbi za Staljingrad, ali očekivani panoramski pristup pregleda sveukupnosti događaja mudro mijenja fokusiranjem na jednu osobnu priču. Zbog toga je film publici istovremeno i lakše pratiti, ali se i poistovjetiti s njegovim junacima. Iako temeljen na stvarnim zbivanjima i organiziran oko sudbina stvarnih ljudi, najveći dio filma ipak je fikcija, ali takva koja svojom posvećenošću detalju, finim nijansiranjem motiva svojih karaktera i preglednim razlaganjem priče ne djeluje nimalo neuvjerljivo ili fabricirano.

Glavnog junaka, mladog snajperista Vasilija igra Jude Law, koji je fantastično pomirio dvije suprotne strane Vasilijeva karaktera, neustrašivost u borbi i nesigurnost u vlastite sposobnosti. U ostatku sjajne glumačke ekipe gledamo i Rachel Weisz i veterane Eda Harrisa i Boba Hoskinsa, ali posebno se ističe Joseph Fiennes kao Vasilijev prijatelj, ali i suparnik.


Komentari (21)

Foto