Operacija Newburgh (2014)

The Newburgh Sting (Originalni naziv)

dokumentarni

Istinita priča o newburškoj četvorki

 
Režija: Kate Davis, David Heilbroner
Scenarij: David Heilbroner
Uloge:

Filmografija

FBI cilja na muslimansku zajednicu u Newburghu u New Yorku i 2009. g.uhićuje četvoricu tvrdeći da su pokušali pomoći pakistanskom poslovnom čovjeku, doušniku FBI-a,u terorističkim napadima.Film istražuje neispričanu priču iza ovog slučaja.

Osam godina nakon 11. rujna četiri ulična kriminalca bez povijesti nasilja ili političkih veza – svi iz osiromašenog i uglavnom afroameričkoga grada Newburgha u državi New York – namamio je pakistanski doušnik FBI-a u pomno orkestriranu zamku: trebali su bombama raznijeti židovske sinagoge u Riverdaleu, bogatoj četvrti New Yorka i ispaliti rakete „Stinger“ na američke vojne opskrbne zrakoplove.

 

Dramatično uhićenje četvorke, upotpunjeno oklopnim vozilima, SWAT timom i zrakoplovom FBI-a, odvilo se pred očima velikih televizijskih kuća i rezultiralo s 25 godina zatvorske kazne za svakog od muškaraca koji su postali poznati kao „newburška četvorka“. Mnogi političari pohvalili su slučaj kao pobjedu u „ratu protiv terorizma“, ali drugi su kritizirali da su bili nasamareni u stupicu. 

Komentari (0)

Foto