Park Row (1952)

Park Row (Originalni naziv)

drama

Mladi novinar Phineas Mitchell nezadovoljan poslom odluči pokrenuti vlastite novine

 
Režija: Samuel Fuller
Scenarij: Samuel Fuller
Uloge: Gene Evans, Mary Welch, Bela Kovacs, Herbert Heyes, Tina Pine

Filmografija

U New Yorku 1880-ih mladi nezadovoljni novinar Phineas Mitchell (G. Evans) odluči pokrenuti vlastite novine, jer mu je dojadilo da ga beskrupulozno iskorištava njegova poslodavka i vlasnica novina "The Star", Charity Hackett (M. Welch).

Mitchell počinje poletno, iskoristivši vijest o muškarcu koji je skočio s Brooklynskog mosta, i odmah postiže uspjeh. Njegov "The Globe" postaje najveći konkurent listu "The Star", jer počinje rabiti inovativni linotip te pokreće kampanju među čitateljima za prikupljanje novčanog fonda kako bi podigli kip Slobode. Uz to, zaljubljen je u svoju rivalku i oponenticu Charity, a ni ona nije imuna na njega...

Opus redatelja Samuela Fullera, jednog od najboljih američkih redatelja, uključuje mnoge filmove koji su više cijenjeni danas nego u njegovo doba. Poznata je činjenica da je kao sedamnaestogodišnjak Fuller bio najmlađi poznati reporter zadužen za rubriku događanja u "The New York Journalu", te nije čudno da je jedno od svojih djela posvetio upravo temi novinarstva. Zato je "Park Row" duboko osoban film koji je Fuller sam i financirao. Stoga je ovaj B-film dramatične crno-bijele fotografije itekako vrijedan gledanja, a posebno će zanimljiv biti onima koje zanima koncept slobodnog novinarstva i povijest novinarstva. Film je možda najsnažniji u dijelovima koji prikazuju strast i integritet čovjeka posvećena novinarstvu, strast koja pomaže transformirati novinarstvo.

Najviše pažnje kritike i javnosti privukao je neobičan način snimanja filma i montaže, no tu ima i zanimljivih monologa i interpretacija, pogotovo ona Mary Welch, kojoj je to nažalost bio jedini film, jer je samo koju godinu kasnije umrla pri porodu.

Komentari (0)

Foto