Raspad sistema (2003)

BRINGING DOWN THE HOUSE (Originalni naziv)

komedija

Charlene, sirova, netaktična i napadno odjevena crnkinja okrene Peterov život naglavačke

 
Režija: Adam Shankman
Scenarij: Jason Filardi
Uloge: Steve Martin, Queen Latifah, Eugene Levy, Joan Plowright

Filmografija

Peter Sanderson rastaje se od žene koju još voli. Osamljen je i zato uživa u kompjutorskoj komunikaciji s djevojkom koja se predstavlja kao Odvjetnica. Po svemu što od nje čuje jako mu se svidi, a kad vidi njezinu fotografiju, njegovoj očaranosti nema kraja: osim što je zanimljiva, pametna, obrazovana i dobre naravi, njegova je izabranica i atraktivna plavuša. Na dogovorenu večeru djevojka pozvoni na Peterovim vratima točno na vrijeme...

Peter Sanderson rastaje se od žene koju još voli. Osamljen je i zato uživa u kompjutorskoj komunikaciji s djevojkom koja se predstavlja kao Odvjetnica. Po svemu što od nje čuje jako mu se svidi, a kad vidi njezinu fotografiju, njegovoj očaranosti nema kraja: osim što je zanimljiva, pametna, obrazovana i dobre naravi, njegova je izabranica i atraktivna plavuša.

Na dogovorenu večeru djevojka pozvoni na Peterovim vratima točno na vrijeme, ali kad on otvori vrata, umjesto lijepe plavuše on ugleda nasmijanu, punašnu crnkinju. Ona se predstavi kao Charlene Morton i objasni zabunu: dopisivala se ona, a na fotografiji koju mu je poslala on je jednostavno gledao u pogrešnu ženu, onu koja je bila u prvom planu. Nije primjetio da je u pozadini stajala i Charlene. Osim toga, Charlene nije pravnica, ona je samo puno naučila o pravu sjedeći u zatvoru. A Peter joj treba da je oslobodi optužbe za krađu koju nije počinila. Razočaran, Peter je pokušava izbaciti iz kuće, ali se ona ne da.

Ne samo da će ostati na večeri, nego će se i doseliti na neodređeno vrijeme. Istodobmo, Peter se bori da pridobije antipatičnu i osjetljivu, bogatu klijenticu gđu Arness (J. Plowright), pa mora ugađati i njoj i njezinom psu Williamu Shakespeareu. Charlene, sirova, netaktična, napadno odjevena i k tome crnkinja, zadnje je što mu je u tom trenutku trebalo. Međutim, Peterov prijatelj Howie Rottman, također odvjetnik, zaljubio se u Charlene na prvi pogled i zna da je ona žena njegovog života. Kroz niz smiješnih situacija, sukoba i zabuna, opuštena i pomalo divlja Charlene pokazat će Peteru u čemu je griješio u svom dotadašnjem načinu života i naučit će ga kako da postigne ono što želi bez grča i napetosti...

"Raspad sistema" zabavna je komedija koja počinje kao komedija zabune, razvija se kao romantična komedija, ali ima obrat koji nije tipičan za romantične komedije, a mogla bi se doslovno nazvati crno-bijelom komedijom jer je združila "najbjeljeg" američkog komičara, Stevea Martina, i najveću američku crnu divu, Queen Latifah, koja očarava ne samo Howieja nego i gledatelje nesuspregnutim temperamentom i senzualnošću. Queen Latifah za ulogu Charlene dobila je nagrade Image i Black Reel. Film je bio veliki hit u kinima, a osvojio je Golden Trailer kao najbolja komedija i nekoliko nagrada za glazbu.


Komentari (1)

Foto