Riba zvana Wanda (1988)

A FISH CALLED WANDA (Originalni naziv)

komedija kriminalistički

Četvoro različitih ljudi počini veliku pljačku no svaki od njih želi plijen samo za sebe

 
Režija: Charles Crichton
Scenarij: John Cleese, Charles Crichton
Uloge: Johny Cleese, Michael Palin, Kevin Kline, Jamie Lee Curtis, Tom Georgeson

Filmografija

Film "Riba zvana Wanda" moguće je opisati samo u superlativima kao istinski klasik komedije, koji možete gledati bezbroj puta s jednakim entuzijazmom. Film je postao jedan od najdražih komedija mnogih filmskih zaljubljenika pa ne čude potpuno zasluženi hvalospjevi koji čak i danas stižu na adrese autora i glumaca ovog remek-djela komedije.

Ovo je priča o ubojstvu, požudi, pohlepi, prevari i morskoj hrani. Seksi Amerikanka Wanda (Jamie Lee Curtis) u London dovodi svog tajnog ljubavnika Otta (Kevin Kline) kako bi joj pomogao ukrasti dijamante u vrijednosti od 20 milijuna dolara. Zajedno s dečkom Georgeom (Tom Georgeson) i obožavateljem životinja s govornom manom, Kenom (Michael Palin), Wanda realizira veliku pljačku, no pohlepna kakva jest, želi plijen samo za sebe pa ona i Otto cinkaju Georgea policiji, ne znajući da je on već premjestio dijamante na drugu tajnu lokaciju. Kako bi se približila Georgeu, Wanda se dodvorava njegovom odvjetniku Archieju Leachu (John Clessu) jer ako George prizna krivnju za pljačku tada će Archieju otkriti mjesto gdje je sakrio dijamante, kako bi smanjio svoju kaznu.
Svaki djelić filma djeluje besprijekorno, što potvrđuje i sedam osvojenih filmskih nagrada te čak petnaest nominacija - od BAFT-e, Zlatnog globusa do Oscara - "Riba zvana Wanda" ima ih sve u svojoj kolekciji. Jamie Lee Curtis i Kevin Kline su maestralno odigrali svoje role, ali u srcu svakog istinskog filmofila montypyhtonovci John Cleese i Michael Palin sigurno drže posebno mjesto. Svojim trijumfalnim nastupom u "Ribi zvanoj Wanda", Cleese i Palin još jednom su pokazali da su jedni od najvećih komičara svih vremena.
Izvrsnu crnu komediju "Riba zvana Wanda" o zlosretnim pljačkašima koje vlastita pohlepa uvaljuje nakon majstorski obavljenoga "posla" u gomilu nevolja redatelj Charles Crichton je snimio 1988. prema scenariju koji je napisao zajedno sa znamenitim montipajtonovcem Johnom Cleeseom. Cleese filmom dominira i kao odvjetnik Archie. Premda besprijekoran u ulozi koju je smislio i namijenio sebi, a usput i producirao, ovaj izvrsni glumac ima ravnopravnoga partnera u još jednom pajtonovcu, Michaelu Palinu, koji tumači ulogu mucavoga ljubitelja životinja Kena. Izvrsnom komičarkom pokazala se i Jamie Lee Curtis, kao i Kevin Kline. Ukratko, riječ je o izvrsnom filmu duhovitoga zapleta s bezbroj neočekivanih obrata. Uz to i režiranom sa savršenim osjećajem za ritam te s nadahnutom i u svakomu pogledu izvanserijskom glumačkom ekipom. Svojedobni uspjeh na kino-blagajnama jamči i zadovoljstvo televizijskih gledatelja.

Komentari (6)

Foto